По-смели в общуването с хората: 4 ценни съвета и стратегии

1

С ъществуват много ситуации, при които е нормално да се чувствате уплашени или нервни. Срамежливостта е една от причините да се страхувате да общувате с другите. Тя създава бариера, когато става въпрос за общуване с други хора, тъй като се характеризира с тревожност.

Ние ви представяме няколко съвета, които могат да ви бъдат от помощ по отношение на това да бъдете по-смели в общуването с хора:

1. Спрете да се самокритикувате

Източник: Getty Images

Поради случки, преживени в миналото, може да сте натрупали голям страх от отхвърляне заради това, че сте такива, каквито сте. Ето защо се стараете толкова много да бъдете това, което другите искат.

Високата самокритичност е една от причините да се страхувате да общувате с други хора. Това е онзи вътрешен глас, който ви кара да атакувате себе си и да преценявате действията или начина си на съществуване. Това уморява, изтощава и генерира голямо разочарование, тъй като гоните високи и недостижими стандарти.

Тъй като не оценявате начина си на съществуване, е възможно да избягвате всички социални контакти и да оставате сами. За да започнете да си вярвате, потърсете този критичен глас и се опитайте да го обезоръжите с положителни оценки.

2. Подобрете самочувствието си

Източник: iStock/Getty Images

Ниското самочувствие може да ви спре, когато става въпрос за връзка с други хора и е една от причините да се страхувате да общувате с тях. Може да ви накара да си мислите, че няма да се впишете или че ще ви се подиграват. Най-добре е обаче да не се сравнявате с другите. Това е напразно действие, тъй като всички имаме недостатъци. Няма човек, който да е напълно перфектен.

Можете да се съсредоточите върху силните си страни. Доверете се на себе си, ценете се и се окуражавайте. Също така имайте предвид, че неудобните ситуации често се случват само в ума ви. Другите не ги забелязват или ги омаловажават.

3. Срещайте се с близки хора

Когато страхът се прокрадва във вас и се появява безпокойство, може да си мислите, че е добра идея да се изолирате. По този начин няма да се налага да се справяте с всички проблеми. Това обаче не е най-добрият вариант.

Не лъжете себе си, като казвате, че не обичате да общувате с другите, че не ги харесвате или не се нуждаете от тях. Хората сме социални по природа и следователно трябва да взаимодействаме с други човешки същества.

Старайте се да се срещате с хора, на които имате доверие, за да се чувствате сигурни и да не изпитвате страх. Опитайте малки социални събития или дейности, където знаете, че няма да се почувствате толкова претоварени. Опитайте се да говорите с другите малко по малко, докато придобиете отново увереност.

Източник: iStock/Getty Images

4. Доверете се отново

Една от бариерите, които ви карат да изпитвате страх, е липсата на доверие в другите. Приятел, който ви е обърнал гръб, когато сте имали най-голяма нужда, партньор, който ви е изневерил. Има различни ситуации, които биха могли да ви навредят и да ви накарат да загубите вяра в другите.

Трябва обаче да се опитате да оставите настрана негативните преживявания, през които сте преминали. Има добри хора, за които можете да отворите сърцето си и които няма да ви наранят. За да ги намерите, не трябва да бягате от тях. Този страх ще ви попречи да откриете прекрасни хора.

Още от автора:

Гладни за вкусове: 10 страни по света, в които хората ядат най-много

5 малки тайни за безупречен грим на Дженифър Лопес

3 модерни диети, които специалистите не препоръчват

Защо всъщност се страхуваме от смъртта?

От себеомраза към себелюбие: 7 стъпки, с които да се заобичате отново

Мъжката енергия: Ето как да я развиете, за да постигнете целите си

Шест знака, че отхвърляш женската си енергия

Трикове, с които да накараме малко дете да се храни

Как да действаме, ако се “пристрастим“ към някого

Травми от детството: Ето как да познаем, че даден човек ги има

Източник: vesti.bg