Почина хореографът и балетен режисьор проф. Петър Луканов

Музикалната общност се сбогува с проф. Петър Луканов – хореограф, балетен режисьор и педагог. Той е основател на специалностите „Балетна педагогика“ и „Балетна режисура“ в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Проф. Петър Луканов е доайен на българския балет, удостоен от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ за изключителния му принос към развитието на Академията и на балетното изкуство в България. Проф. Петър Луканов бе дългогодишен солист, хореограф-постановчик и педагог, създател е на повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и автор на танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.

По инициатива на проф. Луканов и подготвена от него учебна програма, през 1994 година в АМТИИ са разкрити специалностите „Балетна педагогика“ и „Балетна режисура“. В Академията той преподава дисциплините: „Композиция на класическия танц“, „Балетна режисура“ и „История на балета“. Бил е ръководител на катедра „Хореография“ (1989 – 1999 г.). Проф. Петър Луканов е реализирал множество постановки в редица български оперни театри в България и света и е носител е на Орден „Стара планина“, Златна и Кристална лира на СМДТ и на Награда за съвременна хореография от Международния балетен конкурс във Варна.

Ректорът на АМТИИ доц. д-р Жан Пехливанов, ръководството, преподавателите, студентите и администрацията на Академията изразяват своите искрени съболезнования на семейството за голямата загуба на човека и твореца Петър Луканов.

Автор: БНТ Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg