Почина световноизвестният певец Тото Кутуньо

20

Н а 80 години почина Тото Кутуньо. Това е станало около 16 ч. днес в болница „Сан Рафаеле” в Милано, където е бил настанен, съобщава „Рай“.

Новината обяви мениджърът му Данило Манкузо, който обясни, че „след дълго боледуване състоянието на певеца се е влошило”.

През 1983 г. Тото Кутуньо се появи на сцената на фестивала „Сан Ремо“, изпя „Lasciatemi cantare con la chitarra in mano…“ и завладя света. Тогава журито на фестивала класира песента едва на пето място, но тя превърна певеца в един от най-обичаните италиански изпълнители. 

Умберто Тоци, Ал Бано и Тото Кутуньо: Наша България

Още от началото на 60-те години свири в различни групи и участва в турнета в чужбина. Започва и сам да композира музика. През 70-те години работи съвместно с поета и текстописец Вито Палавичини. Продуцентът на Жо Дасен Жак Пле използва песента им „Africa“ за „L’ete indien“, която става изключително популярна в изпълнение на Дасен и Франк Синатра я пее в САЩ. Още няколко песни на Жо Дасен са по музика на Кутуньо. Той композира за Мирей Матийо, Далида, Клод Франсоа, Адриано Челентано.

Кутуньо участва 13 пъти на „Сан Ремо“, а през 1990 г. печели песенния конкурс „Евровизия“ с песента „Insieme: 1992“. Той е сред най-успешните италиански изпълнители и композитори, като по света са продадени над 100 млн. негови плочи и дискове.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *