Почина журналистът Маурицио Констанцо

На 84 години си отиде големият италиански журналист Маурицио Констанцо. Той е баща на първото токшоу на RAI, автор на филми, пиеси и песни. Маурицио Констанцо започва журналистическата си кариера едва на 18 години, а на 22-годишна възраст вече е главен редактор на римската редакция на седмичника „Grazia“.

Лице е на предавания, които влязоха в историята на италианската телевизия, като емблематичното токшоу, носещо неговото име – „Шоуто на Маурицио Костанцо“. Сред най-известните му предавания е и „Buona Domenica“ – белязало години наред неделните следобеди на милиони италианци, в което гости са политически лица и звезди не само от Италия, но и цяла Европа. Заради репортажи срещу мафията в Италия, Маурицио Констанцо често е обект на заплахи, някои от които анонимни писма, в едно от тях главата му е поставена върху чиния. През 1993 година мафията поставя 70кг тротил в кола, паркирана пред дома му, а той оцелява по чудо. Това шокира цяла Италия, а общественият отзвук след това не стихва години наред.

За себе си казва:

„Смъртта ме прави любопитен. Единственото нещо, което ме тревожи е да оставя Мария и децата. Бих искал да ме запомнят като някой, който винаги се е опитвал да казва и търси истината, но преди всичко се опитвах да живея“!

От 1995 г. е женен за известната телевизионна водеща Мария Де Филипи.

Съоболезнователни писма пристигнат от цяла Европа, за да отдадат почит и да си спомнят за римския журналист-наричан още приживе епоха в италианската журналистика. Пред „Corriere della Sera“ премиерът на Италия Джоржа Мелони каза:

„Той ни оставя наследството на велика журналистика, способна да води диалог с всички и да разбира човешкото измерение на нещата“.

„Свързват ме с него древни спомени. Мога да кажа, че и аз бях открита от него, първите ми телевизионни изяви бяха в предаването на Маурицио Костанцо. Всеки път, когато ме интервюираше напоследък, той ме караше да гледам отново тези видеоклипове, а аз му казвах да не го прави. Бях на 17 години. Той премина през националната ни история, знаеше как да я разкаже. Губим един велик журналист“.

Поклонението пред Маурицио Констанцо ще продължи и утре.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *