Последна информация за пожарите в Гърция

1

Г орските пожари, които бушуват в Гърция вече повече от две седмици, са почти овладени. Пожарникарите обаче остават да дежурят на места, на които има силни ветрове, за да предотвратят ново разгаряне на огъня, предаде АФП.

„Работи се по гасенето на локализираните огнища“, съобщи противопожарната служба на Гърция, като уточни, че няма „активен фронт“ в трите най-големи горски пожара в Родос, Корфу и Централна Гърция, които бяха причина за евакуация на хиляди хора.

Мицотакис: Климатичните промени „не са оправдание“

Повече от 460 пожарникари все още са разположени в тези три района като предпазна мярка.

Подхранвани от високи температури, силни ветрове и дълга суша, пожарите предизвикаха хаос в разгара на натоварения летен туристически сезон в Гърция.

Около 20 000 посетители и местни жители бяха евакуирани от хотели и села на остров Родос. Още стотици бяха евакуирани от Корфу и други райони.

Огнената стихия в Гърция взе две жертви, пожарите не стихват

Пожарите причиниха смъртта на най-малко петима души, и изпепелиха близо 50 000 хектара гори и растителност.

Във вторник двама пилоти на самолет, който гаси пожарите, загинаха, докато се опитваха да снижат превозното средство, за да се прицелят добре в сърцето на огъня. Инцидентът става на остров Евия.

„Самолети летят над нас“: Българка разказва от първо лице за ужаса в Гърция

След потушаването на пожарите бяха открити още три обгорени тела близо до индустриалната зона на пристанищния град Волос в централна Гърция.

Огънят оказа и политически натиск върху консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис, което беше преизбрано само преди месец. Министърът на гражданската защита подаде оставка в петък, след като стана ясно, че си е взел отпуск, докато страната се бори с горските пожари.

Пожари пламнаха и в Хърватия, Италия и Португалия тази седмица, а пламъци убиха 34 в Алжир.

Източник: vesti.bg