Пореден масов протест в Цалапица заради убийството на Димитър

1

П ореден масов протест в пловдивското село Цалапица. Напрежението там избухна преди седмица след убийството на млад мъж. Местните хора обвиняват полицията в забавяне на разследването. След случая последваха и смени на полицейски шефове. 

Намерението на протестиращите е да блокират републиканския път, който минава през селото и свързва АМ „Тракия“ с Родопите. След това ще тръгнат на протестно шествие по улиците на селото. На място присъстват полицаи и жандармерия, предава NOVA.

Роднини и приятели си взеха последно сбогом с Димитър от Цалапица, протестите продължават

С много мъка и гняв близки, приятели и жители на Цалапица изпратиха жестоко убития 24-годишен Димитър Малинов. Те не одобряват заповедта на вътрешния министър, с която от вчера временно от поста е отстранен началникът на РПУ- Стамболийски Ангел Керпиев.

„Този човек трябва да бъде директно уволнен от структурата на МВР. И да му се търсят последствия и отговорност за всичкото това. Да се разследват стари неща, за които са подавани жалби от Цалапица в районното и които са били връщани“, каза Пенка Дзивкова.

Според чичото на убитото момче Пейчо Малинов временното задържане не устройва близките. И допълва, че стачките ще продължат, ако трябва, с по-голяма сила.

Дисциплинарно производство срещу началника на РУ-Стамболийски

Чуха се и искания за законодателни промени – тези, които спомагат извършването на убийства, да бъдат определяни не като помагачи, а като съучастници.

„Искам те да изгният в затвора. Това не е укривателство. Това си е чисто убийство, планирано, предумишлено“, споделя Таня Трингова.

„Съучастници няма. тук има трима убийци. Пълна промяна трябва да има и да се надяваме вече, че няма да има майки с плачещ очи и с тъжащи сърца, и роднини и всички. Това е категорично, пълна промяна в Наказателния кодекс и справедливост“, заяви Петранка Георгиева.

Участници в тазвечерния протест сигнализираха, че е имало опити за сплашване.

Майката на убития Димитър: Докато не се появих пред медиите, никой не предприе нищо

„Почнахме да се организираме от отбора на „Ботев“ Пловдив феновете да се съберем да дойдем да подкрепим протеста, мирно. Започнаха да ни пращат снимки, че ако бъдем видяни на протеста, ще ни арестуват“, заяви Костадин Калапатиров.

Отстраниха от поста директора на полицията в Пловдив

Близнаците, арестувани за укривателство, все още не са заявили дали ще обжалват мерките си. Основният заподозрян все още се издирва в Германия. Недоволните жители на Цалапица възнамеряват да отидат в София, за да се включат в протеста за обезобразеното момиче от Стара Загора. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *