Полша организира военни учения на границата с Русия

31

П олша, съвместно със съюзниците от НАТО, ще проведе военни учения Залив-2023 (Zalew-2023) в района на Висленската коса, която граничи с Калининградска област на Руската федерация, предава „Фокус“.

Според полските въоръжени сили тези тактически учения са планирани за 27-31 март.

Откриха първа военна база на САЩ в Полша

„В обучението ще участват 16-а Поморска механизирана дивизия, войските за териториална отбрана, инженерните войски, военноморските сили на полската армия, както и батальонната група на Северноатлантическия алианс“, поясняват от полските въоръжени сили.

На свой ред говорителят на механизираната дивизия Магдалена Костинская отбеляза, че това е най-мащабното учение за 2023 г. с участието на НАТО.

Във военните учения ще участват 2500 полски и чуждестранни войници, около 500 единици техника и плавателни съдове.

Очаква се, освен територията около Висленската коса, сценарият на учението включва участието на военно пристанище в Гдиня, 22-ра база на тактическата авиация в Малборк и учебен център в Моджевина.

Дуда: Пращаме танкове „Леопард” в Украйна

„Основният елемент на учението ще бъде пресичането на Висленската коса от полски и съюзнически части с подкрепата на инженерни войски. Също ще се отработват сценарии за отблъскване на терористична атака с вземане на заложници, разузнавателни операции в района на залива на Гданск и Висленската коса, като ще бъдат отработени и действия в резултат на химическо замърсяване“, добавят полските въоръжени сили.

Източник: vesti.bg