"Получих удар с палка. Това не е моята България"

21

О свен кадрите на фенове, които хвърлят бомбички и палят кофи, в социалните мрежи се появиха много клипове и обвинения за полицейско насилие. Хора твърдят, че са бити от полицията, без да са участвали в безредиците, предаде NOVA.

Свидетел на полицейската акция в заведението до Министерството на спорта става Марио. Бил на протеста с приятели, но твърди, че после отишли да гледат мача на малкия екран, когато полицията ги изненадва.

„Те влязоха със сълзотворния газ. От 2 см ми напръскаха очите. Сложих ръцете на лицето, абсолютно вече нищо не виждах“, заяви Марио Сулев. Казва, че е получил удар с палка.

Михайлов с първи думи след разпита в КПКОНПИ

„Един път, но по болното рамо. Бях паднал и ме удариха един път. Съвзех се след около 2 часа. И се чувствам жертва, защото се върнах преди 1 месец в България, тук да се развивам. И това не е моята България, допълни Марио.

Мъж, който не иска да покаже лицето си, също е бил в бара.

„Влязох дори в санитарните помещения. Аз се скрих в офиса, който реално е на персонала, без достъп до външни лица. Влязох вътре, потрошиха всичко – саксии, чаши. Започнаха да въргалят хора по земята, каза той.

Терзиев: Ще заведем иск срещу организатора на протеста, за да може да възстановим щетите

От СДВР обясниха ситуацията така: „Там, след вандалската проява със запаления бус, се каза, че те се оттеглиха там, бяха иззети и след това разпознати като извършители на това грозно деяние. Ние сме се самосезирали и ще проверим“, заяви главният комисар Любомир Николов – директор на СДВР.

Днес заведението остана затворено. По-късно през деня вътрешният министър застана зад колегите си, но каза, че заради различни кадри с насилие като тези директорът на СДВР е разпоредил вътрешна проверка за полицейско насилие.

Терзиев за протеста: Отговорността е на организаторите и на МВР

„Не приемем действията на единици служители, които превишиха правата си и не се справиха със задачата, да не се поддават на провокации. Аз и колегите ми не толерираме това“, заяви Калин Стоянов.

Според СДВР напрежението на протеста започнало, когато всичките около 4000 фенове се събрали заедно.

„Имаше между тях доста сериозно напрежение и след това започнаха с вандалските прояви с хвърлянето на тежките предмети“, заяви Стефан Иванов – заместник-директор на СДВР.

След безредиците в София: Реакцията на ръководството на Футболния съюз

Владислав също твърди, че е удрян без причина.

„Аз бях отстрани, бях вдигнал ръце, той замахна с палката с всичка сила, без аз да го провокирам. Имам кадри и записи“, каза Владислав.

От синдиката на работещите в системата на МВР изпратиха позиция, че не са съгласни овладяването на вандалски прояви и насилие срещу органите на реда да се представя като акт на репресия срещу протестиращи.

Сарафов разпореди проверка на ръководството на Футболния съюз

Източник: vesti.bg