Политическо земетресение в Нидерландия

4

„Партията на свободата“ на Герт Вилдерс (PVV) води в екзитпола на парламентарните избори в Нидерландия, сочи проучване на изследователската агенция Ipsos, направено по поръчка на големите местни радио-телевизионни компания NOS и RTL.предава БГНЕС.

При актуализираните показания на изборните резултати около 21.30 ч. партията завършва с 35 места, предаде NOS. На предишните избори за Камара на представителите през 2021 г. тя получи значително по-малко места – 17.

Кои са най-необичайните партии, явяващи се на парламентарните избори в Нидерландия

Лявоцентристката коалиция Лейбъристи/Зелени (GroenLinks-PvdA) на Франс Тимерманс има 25 места – също повече от 17-те места на предишните избори.

Управлявалата доскоро дясноцентристка „Народна партия за свобода и демокрация“ (VVD) на етническата туркиня Дилан Йешилгьоз печели 24 места (при 34 през 2021 г.).

Дебютиралата центристка партия „Нов социален договор“ NSC на Питър Омцихт остана четвърта с 20 депутата.

Холандия вече гласува, идва ли краят на ЕС

Според АФП изборната победа на националистическата и антиислямистка „Партия на свободата“ е „политическо земетресение“, което ще се почувства далеч отвъд границите на страната.

„Холандците се надяват, че хората могат да си върнат страната и че ние ще гарантираме, че цунамито от търсещи убежище и имиграция ще бъде намалено“, каза Вилдерс пред ликуващи поддръжници в Хага.

Източник: vesti.bg