„Политико“: България спира след млрд. евро за Русия

7

Б ългарските депутати гласуваха за отпадане на дерогацията от санкциите на ЕС върху руския петрол шест месеца по-рано на фона на недоволството от факта, че мярката носи огромни печалби и възможно финансиране на войната на Владимир Путин в Украйна, съобщава „Политико“.

До законовата промяна се стигна, след като през миналия месец „Политико“ разкри, че България е допускала милиони барели московски петрол да достигат до рафинерия, собственост на Русия на нейна територия, която след това е изнасяла различни рафинирани горива в чужбина, включително в страни от ЕС.

Дерогацията на “Лукойл” пада от март, износът на продукти от руски петрол – от 1 януари

Миналата година Европейската комисия наложи забрана на вноса на руски суров петрол по море, но предостави на София изключение, целящо да защити местните потребители от високите цени на горивата.

Но от февруари насам тази вратичка е донесла на Русия около 983 млн. евро чрез такси за производство и износ. Освен това тя е генерирала почти 500 млн. евро печалба за собственика на рафинерията „Лукойл“, най-голямата частна петролна компания в Русия, според класифициран анализ, изготвен за българския парламент, до който „Политико“ е получил достъп.

Въпреки това новият закон не успя да затвори втора вратичка, която позволяваше на България да внася милиони барели непреработен руски суров петрол над ценовия лимит от 60 долара за барел, определен от ЕС.

Макар и законно, това е донесло допълнителни 430 млн. евро под формата на преки данъци за Кремъл между август и октомври.

Въпреки дипломатическите призиви да се действа в тази насока, българският министър-председател Николай Денков посочи, че правителството няма да се занимава конкретно с вратичката за ценовите ограничения.

Дерогацията на „Лукойл“ пада от 1 март

„Най-добрият начин за затваряне“ на този правен пропуск е да се прекрати предсрочно специалното освобождаване на България от санкции, каза той пред „Политико“ в кулоарите на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел.

Това означава, че страната може да генерира още 150 млн. евро преки приходи за режима на Путин преди изтичането на дерогацията през март, според нов анализ на българската НПО „Център за изследване на демокрацията“.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *