Под натиска на земеделските протести Брюксел отложи приемането на по-строги правила

Европейската комисия направи днес първа отстъпка, за да успокои протестиращите в Западна Европа фермери. Брюксел предлага да се отложи въвеждането на изискването фермерите да държат 4 процента от обработваемата земя като непроизводствени площи. Това е едно от новите изисквания на ЕС, за да могат селскостопанските производители да се възползват от евросубсидии. През последните дни редица европейски лидери, сред които френският президент Еманюел Макрон и белгийският премиер Александър Де Кро, настояха Европейската комисия да предприеме мерки в отговор на масовите земеделски протести в Европа.

За да могат да получават европейски земеделски субсидии, фермерите трябва да отговарят на девет условия, свързани с опазване на околната среща и борбата с климатичните промени. Едно от тях е именно правилото върху 4 процента от обработваемата си земя да не се отглеждат никакви култури. Целта е по този начин да се стимулира биоразнообразието. Днес Европейската комисия реши да отложи въвеждането на това условие.

Вместо да държат 4 процента от своята обработваема земя като угар или непродуктивна площ, земеделските стопани от ЕС, земеделските стопани ще могат да отглеждат междинни култури, които да служат като фураж за животни или за биооторяване.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза:

„Земеделските производители са гръбнакът на продоволствената сигурност на ЕС и сърцето на нашите селски райони. Трайният ангажимент на Комисията се изпълнява чрез нашия бюджет за обща селскостопанска политика на стойност 386,7 милиарда евро, който помага за стабилизиране на доходите на европейските фермери, като същевременно възнаграждава усилията им по отношение на климата и устойчивостта. Днешната мярка предлага допълнителна гъвкавост на фермерите във време, когато те се справят с множество предизвикателства. Ще продължим да се ангажираме с нашите фермери, за да гарантираме, че ОСП постига правилния баланс между това да отговаря на техните нужди, като същевременно продължава да доставя обществени блага за нашите граждани”.

Еврокомисията прие днес и друго важно решение, свързано със земеделците в ЕС. Брюксел удължи с една година безмитният внос и отмяната на квотите за продукти от Украйна и Молдова. Облекченията бяха въведени през 2022 г. и като част от подкрепата за украинската икономика, която тежко пострада от войната с Русия.

За да отговори на притесненията, свързани със значителното увеличение на вноса на някои селскостопански продукти от Украйна в ЕС през 2022 г. и 2023 г., Брюксел предлага въвеждането на защитен механизъм, който да гарантира, че могат да бъдат предприети бързи коригиращи действия в случай на значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави-членки.

За най-чувствителните продукти – птиче месо, яйца и захар – се предвижда аварийна спирачка, която би стабилизирала вноса при средните обеми на внос през 2022 г. и 2023 г. Това означава, че ако вносът на тези продукти надвишава тези обеми, митата ще бъдат наложени отново, за да се гарантира че обемите на вноса не надвишават значително тези от предходни години.

Общият внос в ЕС от Украйна възлиза на 24,3 милиарда евро през 2023 г., а за 2021 г. – преди началото на войната – е бил 24 милиарда евро, показват данните на ЕК. Вносът от Молдова се е увеличил от 1,8 милиарда евро през 2021 г., до 2,6 милиарда евро през 2022 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *