Погребан кораб разкрива повече за крал Харалд Хубавокосият

0

У чени са анализирали необикновено погребение в Норвегия. Според данните останките датират много преди началото на ерата на викингите. В центъра на тази завладяваща находка е разкопана могила, съдържаща останки от най-стария голям кораб, погребан някога на остров Лека в северната Норвегия.

Корабът е бил заровен преди приблизително 1300 години, около 700 г. сл. Хр. Това откритие датира отпреди началото на епохата на викингите. Откритието доказва, че викингите не са били първите, които са погребали кораби до важни хора, а само са продължили традиция, започнала в по-ранни времена. 

Мистерията на Херлаугсхауген се задълбочава 

Една от най-завладяващите традиции, свързани с епохата на викингите в древна Скандинавия, е била практиката да се погребват важни хора в големи могили до големи кораби. Тези лодки очевидно са били предоставени, за да могат владетели, богати елити и известни воини да завършат успешно пътуването си до отвъдното, в плавателен съд, подходящ за хора с висок статус. 

Хиляди могили с различни размери са открити в Норвегия и в цяла Скандинавия, а големи могили, които съдържат, както лодки, така и скелети, представляват забележителна част от находките. Това включва 60-метрова могила на остров Лека, която за първи път е разкопана в края на 1700 г. 

Мястото Херлаугсхауген е споменавано в документи на скандинавския крал Харалд. За него се твърди, че е бил погребан жив в тази могила заедно с 11 от най-доверените му поданици през 871 г. сл. Хр. Харалд Хубавокосият бил първият истински крал на Норвегия – национален герой. За него се говори в редица документи. Откритият кораб поставя под въпрос данните от тези документи.  

По време на първоначалните разкопки археолози са открили набор от артефакти, включително железни пирони, бронзов чайник и останки от нещо, което вероятно било някаква стена. Те са открили и животински кости и един човешки скелет, който е бил поставен в седнало положение. В скута на скелета бил поставен меч. 

По това време се е предполагало, че откритият скелет е на крал Харалд, който очевидно е бил погребан сам, а не с 11 от своите последователи, както предполагат легендите. Археолозите от 18-ти век обаче не са открили категорични следи от кораб. 

През изминалото лято археолози от Норвежкия университет за наука и технологии, работещи в сътрудничество с Националния архив на Норвегия, пристигнали в Херлаугсхауген с детектори за метал и оборудване за копаене, за да видят дали допълнително проучване на могилата може да открие доказателства за заровен кораб. 

Доказателство за погребението на кораб отпреди викингите всъщност било възстановено, тъй като дейността на детекторите са регистрирали колекция от големи нитове, които били използвани за прикрепяне на дъските на дървения кораб. 

Размерът на тези нитове и броят им е показал, че лодката, заровена в могилата, е била  достатъчно голяма, за да побере пълен екипаж, който да отплава далеч в Норвежко море в търсене на земи.  Археолозите са успели да определят, че корабът е бил заровен преди около 1300 години или почти 100 години преди официалното начало на епохата на викингите през 793 г. 

Трябва да се отбележи, че това е било и осем десетилетия преди смъртта на крал Харалд, което предполага, че гигантската могила е кръстена неправилно на владетеля. За съжаление скелетът, открит в могилата през 1700 г., е изчезнал в началото на 20-ти век, така че няма начин да се проучи истината за неговия произход и самоличност, съобщава Ancient Origins. 

По темата

Източник: vesti.bg