Пленници в кехлибар на 100 млн. години: Учени откриха оса с мистериозни антени

0

Н ови малки оси с мистериозни антени бяха открити в кехлибар на 100 милиона години.

Малката оса е открита запазена в парче кехлибар от Мианмар, Югоизточна Азия и се смята, че е от средата на периода Креда, преди около 100 милиона години.

Изследователите го смятат за член на изцяло нов род и вид на Caradiophyodus saradae.

С размери от 1,3 милиметра, съществото принадлежи към вече изчезналото семейство микро оси. Значителна част от дължината му обаче е заета от мистериозни, структури в края на антените му, нещо, което не се вижда при други насекоми.

„Не можахме да намерим вкаменелости или съществуващи насекоми с такива антенни структури“, казва Джордж Пойнар, водещ автор на изследването.

„Неговата малка дължина, както и неговите 15-сегментни антени, дълбока цепнатина в центъра на главата и шарките по крилата го отличават от всички други микро оси“, посочва той

Изследователите не са напълно сигурни как осата може да лети със странната цепнатина на тялото.

„Уникалните миниатюрни структури, прикрепени за антените, със сигурност трябва да са пречили на придвижването на този малък паразит“, предполага Пойнар. 

„Антените могат да бъдат малки растителни семена, секрети или яйца от друго насекомо“, смята Пойнар.

„Има възможност микро осата да е паразитирала върху люспести насекоми, тъй като има мъжко насекомо от този вид, вградено в същото парче кехлибар.“

Много микро оси, които съществуват днес, са паразитни – така наречените приказни мухи включват най-малко известно насекомо в света и те снасят яйцата си в телата на други насекоми.

Колко боли ужилването от различни насекоми

По темата

Източник: vesti.bg