"Плажът" на Леонардо ди Каприо страда от недостиг на вода заради екстремна жега

Туристическият архипелаг Ко Пи-Пи в Тайланд, станал известен от филма „Плажът“ с Леонардо ди Каприо, и други съседни острови с райска природа страдат от сериозен недостиг на вода, по думите на високопоставено лице от туристическия сектор и жители на региона.

Разположен по крайбрежието на Пукет, Ко Пи-Пи привлича всяка година стотици хиляди посетители със своите плажове с бял пясък и тюркоазени води.

През последните седмици изключително гореща вълна се стовари върху Югоизточна Азия, като счупи рекорди и понижи рязко нивото на резервоарите.

„На частната компания, която снабдява с вода островите, може да се наложи да спре доставките“, заяви пред АФП Вичупан Пукаоулан Срисаня, председателка на Асоциацията на хотелиерите в региона на Краби.

„Искаме да гарантираме на туристите, които предвиждат да посетят островите, че можем да се справим с тази ситуация“, добави тя.

Властите възнамеряват да транспортират вода от континента, ако сезонът на дъждовете се забави.

На сайта за рецензии „ТрипАдвайзър“ (TripAdvisor) един потребител написа, че в хотела му вече не тече вода, а в други съобщения се приканват туристите „да проверят дали мястото им за настаняване разполага с прясна вода“, преди престоя си.

В тайландския залив Ко Самуи, друг много популярен туристически остров, също се сблъсква с подобно сухо и горещо време, но посетителите не са били засегнати, според местната туристическа служба.

Камион-цистерна пътува до и за континента, „но това увеличава тройно разходите по поддръжката на хотелите“, заяви председателят на туристическата асоциация на Ко Самуи Рачапарон Пулсауди.

Властите в Банкок предупреждаваха повече от седмица за екстремна жега, като температурите са се усещали като 52 градуса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg