Пет отбранителни компании дават оферти за доставка на нови 3D радари за България

0

400 млн. лв. ще ни струват новите 3D радари, които се готви да закупи страната ни за Българската армия. Министерството на отбраната отвори офертите за доставка, като в тях участват пет от най-големите компании в света за производство на военна продукция.

Проектът за купуване на радарите е ключов за усвояването на новите изтребители F-16, които България закупи от САЩ. Ако договорът бъде сключен до края на годината, се очаква новите радари да бъдат у нас до края на 2025 г.

„Това са очите на страната ни за евентуално нарушение на нашето въздушно пространство. Колкото по-остър поглед имаме, толкова ще бъдем по-своевременно предупредени. Целта на ръководството на министерството е да постигне максималната стойност на проекта, за сметка на оптимална цена”, каза зам.-министърът на отбраната Станимир Георгиев, цитиран от NOVA.

На изпратеното от Министерството на отбраната искане за предложение, са получени отговори от компаниите: „Локхийд Мартин” (САЩ), „Леонардо” (Италия), „Елта” (Израел), „Индра” (Испания), „Талес” (Франция).

След отварянето на офертите, в определен от министъра на отбраната срок, междуведомствената работна група следва да разгледа, анализира, оцени и класира подадените предложения.

Източник: vesti.bg