Пет дни до изборите: Приключва подготовката на секционните комисии

Пет дни остават до изборите 2 в 1. Вече приключват обученията на членовете на близо 13-те хиляди секционни избирателни комисии в страната. Както в „По света и у нас“ вече ви разказахме, в тях намират място някои от героите на видеонаблюдението от последните избори, което показа как те дописват бюлетините след края на изборния ден. В Централната избирателна комисия обаче сигнали за такива засега няма. А за да не се стигне до безкрайна изборна нощ, изборната администрация е предприела мерки.

Само препоръка към партиите да не излъчват същите представители в секционните избирателни комисии, които на местните избори се прочуха с дописване и преправяне на бюлетините. Това е единственото, което ЦИК може да направи.

„Препоръчали сме на всички Районни избирателни комисии, както и на общинските, по време на консултациите да бъде обърнато внимание на парламентарно представените партии и коалиции да не предлагат тези лица за членове на Районни избирателни комисии. Това можем да направим в момента, нямаме други правомощия“, обясни Росица Матева, зам. председател и говорител на ЦИК.

Въпреки че преди седмица показахме как за председател на 64-та секция в монтанското село Габровница е избрана Мая Асенова, запечатана от видеонаблюдението на последните избори за местна власт да попълва вече пуснати бюлетини, оказва се, ЦИК не знае за това. Районната избирателна комисия в Монтана не е информирала нито за Мая Асенова, нито за заместника ѝ – герой от същия запис, който е в затвора.

„За такъв случай ние не знаем. От Районните избирателни комисии ние не сме информирани да има назначени лица в секционните избирателни комисии, за които е установено, че извършват назначения на изборния процес“, каза Росица Матева.

А за да се ограничат грешки, които са от незнание, а не с умисъл, от ЦИК са качили как изглеждат действителните и недействителните бюлетини – невалидни са тези, оградени с цвят, различен от синьо, с отбелязана само преференция или със зачертаване много извън контура. Счетоводител по професия, Сийка Еленкова вече 10 години участва в комисия в Пловдив като председател. За нея компрометирани членове на СИК не трябва да намират място в съставите.

„Не си го представям – че може да стават такива уговорки. И това са хора, избрани от различни партии – няма как аз да се съглася да се уговарям с другата партия“, посочи тя.

Надява се да приключат с броенето до полунощ, въпреки че има двойно повече числа за обработка.

„Започваме да броим тези с преференциите. Защото е важно. Затваряме тази глава. Започваме другото. Пак по същия начин – броим с машина, с бюлетина. Това, което най-много ме забавя, е че всичко трябва да се разпечата на принтер, за да можем да дадем на партиите по един протокол на принтер“, каза тя.

И още – от ЦИК напомниха, че кандидатите за депутати са 6100 след заличените регистрации на някои от тях, а за Европарламента – 418. Право на глас за изборите за Европейски парламент имат малко над 6 милиона, а за Народно събрание – над 6 милиона и половина българи. Близо 13 000 са секците в страната, от които с машина – 9364, а в чужбина – общо 769.

Съмненията на изборните експерти са, че преброяването и отчитането на гласовете може да се забави заради попълването на протоколите. Причината – за първи път ще имаме смесено гласуване при вот 2 в 1. За да се намалят грешките, от ЦИК пуснаха и своеобразен тест към секционните избирателни комисии – да се упражняват коя бюлетина е сгрешена и коя – действителна.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg