Петролът рязко поскъпна

Световните цени на петрола се повишиха, след като няколко водещи производители, начело със Саудитска Арабия, изненадващо обявиха намаление на добива, предаде АФП.

Фючърсите на суровия петрол поскъпнаха с почти осем процента, ден след като няколко членове на ОПЕК+ неочаквано обявиха намаление на производството с общо над един милион барела на ден.

Шоковото намаление ще започне през май и ще продължи до края на годината. В него участват Алжир, Габон, Ирак, Казахстан, Кувейт, Оман, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Това е в допълнение към решението на Русия – също член на ОПЕК+ – да удължи съкращението с 500 000 барела на ден.

Петролният картел вече разгневи Вашингтон през октомври, тъй като намали производството с два милиона барела на ден.Тогава Белият дом обвини ОПЕК+, че се е „съюзил с Русия“. САЩ заявиха, че съкращенията ще увеличат приходите на Москва и ще подкопаят западните санкции, наложени заради нахлуването ѝ в Украйна.

Войната на Русия срещу Украйна доведе до рязко покачване на цените на енергоносителите през миналата година, подхранвайки високата инфлация в целия свят, но оттогава цените на суровия петрол спадат.

ОПЕК+ заяви, че ходът от вчера е „предпазна мярка, целяща да подкрепи стабилността на петролния пазар“.

Източник: bntnews.bg