Пашинян: Армения и Азербайджан се споразумяха да признаят взаимно териториалната си цялост

8

А рмения и Азербайджан се споразумяха да признаят взаимно териториалната си цялост, заяви арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Той направи това изявление на разширеното заседание на Висшия евразийски икономически съвет.

„Искам да потвърдя, че Армения и Азербайджан се споразумяха за взаимно признаване на териториалната си цялост и на тази основа можем да кажем, че се движим доста добре към уреждане на отношенията ни“, отбеляза премиерът. Той се спря и на въпроса за гарантиране на правата и сигурността на населението на Нагорни Карабах „в рамките на международен механизъм“.

„Надявам се, че скоро ще започне нормален конструктивен диалог

между Баку и Степанакерт (столицата на непризнатата Нагорно-Карабахска република – бел. ТАСС)“, добави арменският премиер.

В понеделник Пашинян заяви на пресконференция в Ереван,

че е готов да признае териториалната цялост на Азербайджан, която включва и Нагорни Карабах, но при условие, че се гарантира сигурността на арменското население на региона.

Армения е готова да деблокира всички транспортни

и икономически комуникации в региона, при условие че се запазят суверенитетът и юрисдикцията на страните, през които преминават, добави Пашинян днес.

Бих искал да потвърдя готовността на Армения да деблокира всички транспортни и икономически връзки

в региона и комуникациите, които преминават през територията на Република Армения. Готови сме за отваряне на регионалните комуникации в рамките на суверенитета и юрисдикцията на страните, през които те преминават“, каза той, коментирайки думите на азербайджанския президент Илхам Алиев за коридор през арменска територия, който според плановете на Баку трябва да свърже основната част на Азербайджан с Нахичеванската автономна република.

Според Пашинян подобна формулировка предполага териториални претенции към Армения.

Той добави, че тристранното изявление на лидерите на Армения, Азербайджан и Русия „се отнася само за един коридор – Лачинския коридор“.

Арменските власти неведнъж са подчертавали, че изключват възможността да предоставят на Азербайджан

път по логиката на коридора, който да го свързва с Нахичеван, и също така подчертаха, че тристранните изявления на лидерите на Армения, Азербайджан и Русия за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах и за отваряне на регионалните комуникации не предполагат предоставяне на Баку на какъвто и да е коридор през републиката, отбелязва ТАСС.

Руският президент Владимир Путин определи като много важно наличието на споразумение

за взаимно признаване на териториалната цялост на Армения и Азербайджан. След като има съгласие по принципния въпрос за териториалната цялост, има и „основа за постигане на споразумение по други въпроси от второстепенен характер“, добави той. 

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *