Патриарх Кирил изпраща нов предстоятел на Руската църква в София

Руският патриарх Кирил ще изпрати нов предстоятел на Руската църква в София, става ясно от съобщение на сайта на Московската патриаршия.

Уверението за това е дадено на българския патриарх Неофит лично от московския патриарх. В писмото на Кирил е отправена и молба за оказване на съдействие на новия предстоятел и свещенослужителите в храма.

Светият Синод с официална позиция относно казуса с Руската църква в София

Българските свещеници, благословени лично от патриарх Неофит да служат в храма, обясниха за „По света и у нас“, че са запознати с позицията и очакват в следващите дни църквата да отвори.

В писмото си московският патриарх изразява увереност, че „политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да успеят да разрушат вековните връзки, които са в основата на сътрудничеството на Руската и Българската православни църкви“.

Припомняме, че на 21 септември Руската църква „Николай Мирликийски“ в София бе затворена, след като предстоятелят ѝ архимандрит Васиан Змеев и още двама руски свещеници бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж.

Нотариус Иван Дахтеров: При издаването на нотариалния акт за Руската църква е представен крепостен акт от 1898 година

Покрай шпионския скандал се породи и спор чия е собствеността на имота – документите в Агенцията по вписванията и Държавната агенция „Архиви“ показват, че това е руското посолство. От Министерството на правосъдието обаче излязоха с позиция, че е необходима задълбочена проверка. Пред БНТ нотариусът, изповядал сделката, заяви, че при прехвърлянето е предоставен крепостен акт от 1898 година. Впоследствие прокуратурата започна разследване на случая.

ДА „Архиви“ откри крепостния акт на Руската църква

Източник: bntnews.bg