Папа Франциск: Поздравявам ви, че въпреки различията, сте заедно в името на България

1

П оздравявам ви за това, че въпреки, че сте толкова различни, сте заедно в името на вашата страна България. Това послание отправи папа Франциск към българската парламентарна делегация, която е в Рим и Ватикана по повод 24 май.

Делегацията беше приета на аудиенция при Светия отец, а преди това се състоя разговор на „четири очи“ между председателя на парламента и папата.

Радев: Българите сме неделима част от Европа не по милост, а по принос

В състава на парламентарната делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, председателят на ПГ „ГЕРБ-СДС“ Десислава Атанасова, съпредседателя на ПГ „Продължаваме Промяната“ и Демократична България“ Атанас Атанасов, народният представител от ПГ „БСП за България Ирена Анастасова и председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. 

24 май: Факти, които трябва да знаете за празника

В нея са включени представители на президенството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

На аудиенцията председателят на парламента Росен Желязков подари на Папа Франциск ръчно извезана икона с образите на светите братя Кирил и Методий и свети Климент Охридски. Тя е изработена със златни  и сребърни метални нишки от две сестри от Асеновград, които извезаха омофора, който беше подарен на папата при посещението му в България.

Росен Желязков посочи, че това е красиво направена творба, в която са въплътени органично образите. От своя страна, Папата е подарил пластика, в която има изобразено цвете и гълъб, разкъсани под формата на кръст. Те носят посланието, че мирът и отношенията са толкова крехки и чупливи, че трябва да ги пазим по всякакъв начин, посочи Росен Желязков и допълни, че гълъбът е символ на мира,  цветето е нещо красиво и преходно.

За празника: Тържествена церемония пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (СНИМКИ)

На срещата Росен Желязков е отбелязал, че в делегацията има представители на всички политически сили и че, когато има национални каузи, те са обединени.  Папата е изразил радостта си от това, казал е, че го поощрява и че е прекрасно, че политическите сили са единни.

Председателят на парламента Росен Желязков пожела на българите по повод 24 май здраве, оптимизъм, вяра, надежда и любов. По думите му това е най-хубавият празник, защото е свързан с книжовност, с духовност, с писменост, с това, което все повече забравяме – общението с книгите. Това беше и темата на срещата със Светия отец, посочи Росен Желязков и определи разговорът на „четири очи“ с Папа Франциск като много  топъл. Председателят на Народното събрание съобщи, че Папата пази прекрасни спомени от посещението си в България през 2019 г. Той определи тогавашното му обръщение за мира на земята като пророческо. 

Папа Франциск прие българска делегация по случай 24 май

Председателят на парламента припомни и последната енциклика на папата, която е свързана с братството и с  мостовете, които трябва да градим между различните вероизповедания. Трябва да преодоляваме различията, особено в контекста на вътрешните ни събития, посочи Росен Желязков. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *