Палестина изстреля от ивицата Газа десетки ракети към Израел

4

П алестински бойци изстреляха десетки ракети от ивицата Газа към Израел тази сутрин, които задействаха сирените за въздушна тревога в цялата страна, засилвайки изгледите за нова вълна от тежки сражения, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявления на израелските спасителни служби.

Израел отвори граничните пунктове с Газа след споразумението за прекратяване на огъня

Според службите за спешна помощ звукът на изстрелваните ракети се е чувал от ивицата Газа, а воят на сирените за въздушна тревога е достигнал чак до Тел Авив, разположен на около 70 км на север. Ранният сутрешен обстрел е продължил повече от 30 минути.

По данни на израелските спасителни служби 70-годишна жена е била тежко ранена, когато ракета ударила сграда в южната част на Израел. На друго място 20-годишен мъж е бил ранен от ракетен шрапнел.

Израел и палестинците се разбраха за прекратяване на огъня в Газа

Израел не е отговорил още на нападението. Но израелските военни обикновено нанасят въздушни удари в отговор на всеки палестински ракетен обстрел, което повишава вероятността от разрастване на сраженията. Тел Авив обикновено държи палестинската групировка „Хамас“ отговорна за атаки, идващи от крайбрежния анклав.

Изстрелването на ракетите идва след седмици на повишено напрежение по нестабилната граница на Израел с ивицата Газа и тежки сражения на окупирания Западен бряг.

Израел възобнови ударите в Газа, ракети бяха изстреляни към Йерусалим

Израел и палестинците се договориха, прекратяват огъня в Газа

Израел удари ивицата Газа, има убити

Източник: vesti.bg