"Оцеляхме след теста", "Искаме на хартия" – реакции след неочакваното съобщение за опасност

Хиляди българи бяха изненадани от силен звуков сигнал и предупреждение за опасност, получени на телефоните им вчера. Това е тест на системата за ранно известяване за бедствия и аварии BG-ALERT, която в момента се въвежда у нас.

Съобщението обаче е пуснато заради техническа грешка на компанията изпълнител на поръчката, съобщиха властите. Именно затова и не получихме предупреждение за… системата за предупреждения.

Пред БНТ директорът на пожарната главен комисар Ангел Джартов каза, че истинското тестване ще започне от другата седмица и ще се провежда по график за различните области на страната, а на 29 ноември – на национално ниво.

Под публикацията на МВР във Фейсбук заваляха множество критики. Граждани се възмущават защо не е имало предупреждение, защо въвеждането на системата не е разгласявано повече от властите и как е възможно да се допусне техническа грешка, когато става дума за националната сигурност.

Много хора обаче видяха и забавна страна на нещата.

Някои иронизираха факта, че звуковият сигнал, наподобяващ силна аларма, беше пуснат на 1 ноември.

Много устройства са получили съобщението за опасност с текст „Сигнал от президента“ или „Presidential alert“.

От президентската институция заявиха, че нямат нищо общо със случая и са информирали компетентните органи. Шегите обаче не подминаха държавния глава.

Под съобщението на МВР също се появиха интересни предложения за въвеждането на новата система:

С намигване към скандала от края на миналата седмица, някои хора пожелаха да получават известията за бедствия на хартиен носител.

Някои предлагат в системата да се внедрят и кулинарни съвети…

След като стана ясно, че вчерашното съобщение е получено предимно от абонатите на един от големите мобилни оператори, клиентите на другите два се запитаха – и с право – „Ами ние?“

Други потребители пък ни напомниха за среднощните брифинги отпреди три години…

Трети гледат към предстоящия балотаж:

От цялата ситуация можем да изведем една наистина добра новина – че след години чакане система за ранно известяване за бедствия и аварии най-накрая ще заработи и в България. По въвеждането ѝ се работи от две години насам, но явно техническите подробности около предупрежденията тепърва ще се доизясняват.

Източник: bntnews.bg