Официално: Финландия се присъедини към НАТО

55

Ф инландия стана днес 31-вата страна от НАТО, след като финландският външен министър Пека Хависто връчи съответните документи на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в присъствието на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Пред централата на алианса в Брюксел на тържествена церемония бе издигнато финландското знаме, редом със знамената на останалите страни от организацията. От днес финландското знаме се издига и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и пред съюзническото командване в Норфолк (Вирджиния, САЩ).

Днес е исторически ден, който показва, че всеки народ има право да избере пътя си и че вратите на НАТО остават отворени – това не може да се промени със заплахи  и принуда, заяви по този повод Столтенберг. НАТО е съюз на свободата, демокрацията и върховенството на закона, създаден като щит срещу агресията и продължава да изпълнява тази задача, добави той.

Песков: Присъединяването на нови държави към НАТО ще се отрази на отношенията ни с тях

Шойгу: Влизането на Финландия в НАТО може да разшири конфликта в Украйна

Войната се завърна в Европа и Финландия реши да се присъедини към най-успешния алианс в света. Това беше най-бързия процес на присъединяване в историята на пакта. През юни миналата година всички държави от алианса се съгласиха да поканим Финландия и Швеция. Очаквам да приветстваме Швеция възможно най-скоро, посочи генералният секретар, предаде БТА.

Не искаме други да казват какво можем и трябва да направим, отбеляза финландският президент Саули Нинистьо. Той посочи, че Русия се опитва да изгради своя сфера на влияние, от която Финландия не желае да бъде част.

По темата

Източник: vesti.bg