От „Топлофикация София“ отговориха на омбудсмана за сметките за парно

0

О т „Топлофикация София“ заявяват, че при определяне стойността на месечните фактури през целия отоплителен сезон се ръководят единствено от действащата нормативна уредба и по-конкретно от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради в режим на етажна собственост, която е Приложение към чл. 61, ал. 1 от Наредба за топлоснабдяването.

Това се посочва в писмо на дружеството по повод разпространено по-рано днес съобщение от пресцентъра на националния омбудсман Диана Ковачева, че е изпратила препоръка до служебния министър на енергетиката Росен Христов и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, в която иска извънредна проверка на „Топлофикация София“ ЕАД заради необосновано високите сметки за парно, които получиха столичани за прогнозно потребление през април.

Омбудсманът иска извънредна проверка на “Топлофикация София“

„В отговор на разпространеното днес по-рано твърдение на националния омбудсман  Диана Ковачева Топлофикация София категорично заявява, че при определяне стойността на месечните фактури през целия отоплителен сезон се ръководи единствено от действащата нормативна уредба и по конкретно Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради в режим на етажна собственост, която е Приложение към чл. 61, ал. 1 от Наредба за топлоснабдяването. Разпространеното твърдение говори за непознаване на цитираната нормативна уредба и дава възможност за спекулации по чувствителна за обществото ни тема. Отговори на въпросите, които се повдигат са дадени в Протокол №8/15.01.2021 г. от заседание на КЕВР във връзка с извънредна проверка на „Топлофикация София“ ЕАД по повод „клиентски жалби за завишени сметки през месец ноември 2020 г.“, се посочва в позицията на „Топлофикация София“. 

От дружеството заявяват още, че както и досега, ще окаже пълно съдействие в случай на проверка от контролните органи и Министерство на енергетиката. 

Топлофикации искат сериозно увеличение на цените на парното и топлата вода от 1 юли тази година

Шефът на КЕВР: Няма да има рязка промяна на цените на тока и парното

КЕВР увери: Цените на парното и тока за бита остават непроменени от 1 януари

Клиентите на „Топлофикация София” виждат потреблението в реално време

„Топлофикация София“ обяви колко ще струва парното

Източник: vesti.bg