От Рим: Време е за дипломация в Украйна

26

Д ойде време дипломацията да проправи пътя за мир между Русия и Украйна, заяви италианският министър на отбраната в сряда, добавяйки, че твърдата подкрепа на Запада за Киев е от решаващо значение за осигуряване на сериозни преговори, предава „Ройтерс“.

Гуидо Крозето отбеляза пред парламента в Рим, че украинската контраофанзива през 2023 г. не е довела до желания резултат и на военната ситуация трябва да се гледа реалистично.

Тиери Бретон: Страните от ЕС трябва да доставят боеприпаси приоритетно на Украйна

„От тази гледна точка… изглежда, че е дошло времето за решителна дипломация, наред с военна подкрепа, защото има редица важни сигнали, идващи и от двете страни“, заяви Крозето.

Русия постепенно показва готовност да преговаря и да защити икономиката си, докато позицията на Украйна изглежда по-малко безкомпромисна от преди, посочи министърът.

„Всичко това трябва да се вземе предвид по пътя към преговорите за спиране на конфликта и последващия процес на нормализиране на отношенията не само на Русия с Украйна, но и със западните страни“, каза той.

Русия контролира около 17,5% от украинската територия.

„В Украйна вътрешният фронт изглежда вече не е толкова единен, както в миналото, в подкрепа на политиката на президента Зеленски, което подчертава някои различия в политическия дискурс“, отбеляза още Крозето.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *