От посолството на Русия обясниха за затворената църква "Свети Николай" в София

3

Ц ърквата „Свети Николай“ в София не е затворена по решение на посланик Елеонора Митрофанова. Функционирането на храма е невъзможно, защото всичките свещеници, работещи в него, са експулсирани.

Това се посочва в позиция на посолството на Русия в България, публикувана на официалната страница на дипломатическата мисия във Facebook. 

Руската църква „Свети Николай“ в София затвори врати

„Във връзка с твърдения, разпространявани из българските медии, включително уважавани, претендиращи за професионализъм, че църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София е затворена „по решение на посланик Митрофанова“ като „отмъщение“ за експулсирането на духовници, бихме искали да обърнем внимание на следното. На 21 септември т.г българската страна изгони всички служители на Подворието, изпратени от Руската православна църква, поради което по-нататъшната му работа е физически невъзможна. Решението за бъдещата съдба на храма ще бъде взето от РПЦ“, посочват от руското посолство. 

Защитавали ли са български духовници интересите на Русия?

„Солидарни сме с всички вярващи, които скърбят за затварянето на почитания от тях храм, но бихме предложили въпросите за причините на създалата се ситуация да се отправят към българската страна“, допълват още те.

Москва за България: Русия е възмутена и шокирана

България експулсира висш руски духовник заради шпионаж

„>България експулсира висш руски духовник заради шпионаж

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

--> Източник: vesti.bg

You May Also Like