От нашите пратеници в Турция: Стопява се разликата между Ердоган и Кълъчдароглу

Ключови избори в Турция – президентски и парламентарни. По данни на държавната Анадолска агенция, в президентския вот води сегашният държавен глава Реджеп Ердоган, следван от основния си съперник Кемал Кълъчдароглу. Опозицията обаче оспорва тези резултати.

По данни на Анадолската агенция при близо 90% преброени бюлетини Ердоган води с 49.94% пред Кълъчдароглу, който печели 44.3% от гласовете.

Напрежението се сгъстява с настъпването на изборната нощ, като двамата опоненти твърдят, че водят в резултата. Първоначалните данни сочеха голяма преднина за Ердоган, но с броенето на бюлетините процентите се стопяват. Дали ще има втори тур ще стане ясно в следващите часове.

Късно вечерта Ердоган написа в Туитър, че опитът да се оповестяват резултати, докато продължава броенето на бюлетини, означава узурпация на волята на народа.

Туитът на Еродган е отговор на туит на Кълъчдароглу, който малко след вдигането на забраната за обявяване на данни написа: „Ние водим“.

Заваляха и изявления на кметовете на Истанбул и Анкара, с които те атакуваха резултатите на Анадолската агенция.

От нашите пратеници в Турция: Кълъчдароглу обяви, че води въпреки преднината на Ердоган

„Анадолската агенция извършва традиционните си манипулации за последен път. Искаме да благодарим на нашите наблюдатели за техните усилия. Данните, които получаваме в момента, са изключително позитивни. Призоваваме гражданите да следят нашите изказвания“, каза Фаик Йозтрак, вицепрезидент на Народорепубликанската партия.

„В момента гласовете се броят, но първоначалните резултати показват, че нашият президент води. Опозицията може да провери собствените си източници, ако иска“, заяви Йомер Челик – говорител на Партията на справедливостта и развитието.

Ситуацията към този момент води към втори тур на президентските избори, нещо, кето досега не е случвало в Турция.

В изборите за парламент няма съмнения за резултатите – начело е Народният алианс на Ердоган, следван от Националния алианс на Кемал Кълъчдароглу.

Вижте още в прякото включване на специалните ни пратеници в Истанбул Тоня Димитрова и Владимир Богдански

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *