От началото на годината има 174 хил. опита за преминаване на българо-турската граница

0

А ко през пролетта и в началото на лятото ние имаме 1500 опита за незаконно преминаване на мигранти през българо-турската граница, в резултат от интензивния диалог с турската страна, в момента в последните един-два месеца ние имаме не повече от 300-400 незаконни опити за преминаване на българо-турската граница.

Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов от парламентарната трибуна. 

Турция е осуетила опит на мигранти да преминат границата с България

“Тези, които са хванати в София са такива, които са преведени. Няма как на 1500 опита да няма някой, който да не е минал, но той е хванат във вътрешността на страната, а ако не е хванат там, е хванат на българо-сръбската граница”, добави Стоянов.

От началото на годината до ноември 2023г. има 174 000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница. Задържани на вход са 1400 граждани на трети страни, което е с 32% по-малко спрямо същия период за 2022г., а на изход са задържани 3346 лица, което е с 45 % намаление спрямо същия период”, посочи той.

Стоянов: Убитият полицай е бил с автомат „Калашников“

Министърът на вътрешните работи коментира, че в резултат на активния диалог с Турция се отчита намаление с над 2 пъти на опитите за нелегално преминаване на границата. “Полагат се усилия за по-силно ангажиране на Сърбия в охраната на общата граница”, поясни той.

“Няма индикации за предстояща бежанска вълна заради войната в Газа”, увери Стоянов. 

По темата

Източник: vesti.bg