От какво зависи физическата сила?

1

В ъпреки че най-важният фактор за развиване на мускулна сила е тренировката с тежести, днес ще прегледаме какво друго влияе за това. По този начин ще видим какво можем да променим в нашия режим, за да станем по-силни.

Всеки знае, че колкото по-голям е обемът на мускулите, толкова повече е силата. От друга страна пък трябва да работим върху силата, за да увеличим размера на мускулите. Получава се един кръговрат.

13 тренировки за регулиране на хормоните

Храненето върви ръка за ръка с размера на мускулите – колкото и да тренираме, ако не даваме на мускула необходимите хранителни вещества (протеини, въглехидрати, витамини и минерали), той няма да расте и следователно няма да увеличим нашата сила.

Но всичко не е толкова просто. Можем да намерим двама души с еднакъв размер (откъм мускулна маса) и въпреки това единият да има или да развие повече сила от другия. Как е възможно това? Нервната система е тази, която ръководи мускулната система и разграничава коя част от мускула се активира и как. И така стигаме до следващите фактори:

Двигателни единици

Двигателната единица се състои от двигателен неврон и набор от мускулни влакна, които инервират. Ключът е, че единият тип двигателна единица (бързият) има по-голям брой влакна от другият (бавният), следователно при всяка контракция той ще може да развияе повече сила. Колкото по-голям е процентът на бързите двигателни единици, толкова повече сила можем да имаме. Видът двигателни единици, които имаме, се определя от генетиката.

Подходящите упражнения за всяка възраст

Когато мускулът се съкращава, не са в действие всички двигателни единици, които го изграждат, но с тренировки можем да ги накараме да се активират все повече и повече и свиването да е по-мощно. 

Мускулна дължина

Мускулите в покой имат известен мускулен тонус. Ако ги разтегнем, ще натрупаме еластична енергия, която по-късно може да се използва повторно в свиването. Но това не е безкрайно, има точка, в която ако продължим да разтягаме мускула, тогава свиването няма да е ефективно.

Тази точка е 20% мускулно разтягане по отношение на състоянието в покой.

Ставите

Мускулите движат скелета чрез костни лостове, така че да знаем как работят ставите и под какви ъгли можем да изпълняваме упражненията е важно за развиване на мускулната сила.

Как да „стопим“ коремчето без упражнения

Практически пример е упражнението за сгъване на бицепс. По-голямото или по-малкото разгъване на лакътя променя ъгъла на прилагане на силата. В това упражнение се счита, че оптималният ъгъл е 100 градуса – при него силата, предавана към костта, е максимална.

Скорост на движението

Не е същото да вдигаме товар с максимална скорост и да не бързаме. Колкото по-бързо искаме да направим движение, толкова по-малко максимално натоварване можем да вдигнем. От друга страна, когато стигнем до отказ, движението се извършва бавно, защото прилагаме максимална сила.

20 признака, че сте в добро здраве

Когато извършваме серия от упражнения с много голямо натоварване, ние сме склонни да правим движението бавно и по този начин прилагането на сила ще бъде максимално. Ако се опитаме да направим това движение твърде бързо, вероятно няма да можем или ще се нараним.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *