От вторник лекарите ще изписват антибиотици и с хартиена рецепта

1

О т утре лекарите и стоматолозите ще могат да изписват антибиотик и на хартиена рецепта. Промените, предложени от здравното министерство преди месец, ще бъдат обнародвани в утрешния брой на Държавен вестник, предава БНР.

Връщането на хартиената рецепта за изписване на антибиотици е временно – до 1 април догодина, предвиждат промените. Идеята е в този период да бъдат изчистени проблемите с издаването на електронни рецепти, каквито имаха преди два месеца и лекари, и стоматолози, както и спешните медици, които посещават пациенти на адрес.

Пред БНР тази сутрин Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“ предложи запазване на възможността за издаване на хартиена рецепта в определени случаи:

„Не сме против електронните рецепти. Напротив – те са изключително удобни за пациентите. Въпросът е да остане като вариант за определени ситуации и хартиената рецепта. Хартиената рецепта дава възможност да си вземеш лекарството, когато има някакъв проблем и лекарят не може да издаде електронна рецепта“.

С хартиена рецепта няма да се изписват антидиабетните лекарства, които от средата на октомври се предписват само с електронна, но рецептите, издадени преди това, са валидни за период от 6 месеца. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *