Отчаяни действия на Русия, за да спре украинската атака

95

Р усия изпраща слабо обучена армия в Източна Украйна, за да изтегли силите, които в момента са на фронтовата линия в Луганска област и да ги пренасочи за защита срещу украинско контранастъпление на юг.

Това съобщава базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната.

Началникът на украинското Главно разузнавателно управление Кирил Буданов отчита, че руското командване е разположило елементи от новосъздадена 25-а комбинирана „резервна“ армия, за да даде възможност на частите, които в момента са на фронтовата линия в Луганска област, да се прегрупират и да се изправят срещу украинската контраофанзива в южна Украйна.

Задава ли се нова победа за Украйна, последно от фронта

Ставащото потвърждава прогнозата на Института за изследване на войната, че липсата на оперативни резерви ще принуди руското командване да извърши допълнителни размествания и да вземе трудни решения за това на кои части от фронта в Украйна да даде приоритет.

35-та отделна гвардейска мотострелкова бригада на 41-ва комбинирана армия и 90-та танкова дивизия участваха в неуспешната руска настъпателна операция през зимата на 2023 г. в Луганска област и досега продължаваха ограничена настъпателна дейност по линията Сватово – Креминна.

25-а армия все още не е напълно обучена, оборудвана и окомплектована. Но ветераните от 41-а армия са необходими на юг, където украинската контраофанзива премина първата руска защитна линия.

Русия е била планирала да разгърне 25-а армия през декември, но пробивът при Роботине изглежда я е принудил да избърза с 5 месеца.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви сформирането на „резервна“ армия в края на юни. Тя бе започнала да набира персонал от руския Далечен изток в средата на май. 25-а комбинирана армия трябва да включва 30 000 военнослужещи по договор в две мотострелкови дивизии, както и неуточнен брой танкови и артилерийски батальони, въпреки че не е ясно какви елементи всъщност са готови до момента.

Критичен момент, Украйна пробива руската отбрана

Военните власти в Далнегорск, Приморски край, публикуваха обява за набиране на персонал за 25-а армия на 5 юни, където се казва, че обучението на войниците ще се проведе от 1 септември до 1 декември, и след това те ще бъдат разположена или в Запорожие, или в Херсонска област.

От Института за изследване на войната смятат, че руското командване вероятно разглежда изтеглянето на боеспособна част от Луганска област като допустим риск, като се има предвид сравнително слабата активност на бойните действия там.

„Пренасочването на части от 41-ва комбинирана армия към Южна Украйна е третото голямо руско предислоциране на сили от началото на украинската контраофанзива през юни и второто през последните седмици. То е показателно за нарастващата загриженост на Русия за стабилността на руската отбрана с оглед на украинското настъпление в района на Роботинe. Разполагането на части от 25-а комбинирана армия, за да се избегне създаването на пролуки в руската отбрана, подсказва, че непосредствената заплаха от украински пробив е доста сериозна“, подчертават от Института за изследване на войната.

Украйна: Бахмут е главният театър на сраженията на изток

В края на август Русия предислоцира елементи от 76-а гвардейска десантно-щурмова дивизия от района на Кремина в Луганска област в района на Роботине.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *