Отпадат банковите такси за превод и теглене на заплати, пенсии, помощи, обезщетения

25

П арламентът прие да не се плащат такси за обслужване и теглене от базова сметка, в която постъпват заплати, пенсии, помощи и социални обезщетения. Депутатите гласуваха на второ четене текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2023 г., с които се правят промени в Закона за платежните услуги и системи.

По-рано днес парламентът реши, че трудовите възнаграждения в предприятия с над 100 души ще се изплащат само по банков път.

При обсъждането на измененията в Закона за платежните услуги и системи, в рамките на второто четене на държавния бюджет, Венко Сабрутев („Продължаваме промяната“ – „Демократична България“) предложи в пленарната зала съответните текстове за отпадане на банковите такси и те бяха подкрепени от пленарната зала.  

Заплати само по банков път във фирмите с над 100 души

Сабрутев обясни, че идеята е хората, които получават средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи, обезщетения по социално осигуряване, социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти, да имат сметка, по която няма никакви банкови такси – такса обслужване и такса теглене, когато банкоматът е собственост на банката.

„По този начин всички притеснения, които бяха изказани в пленарна зала за вкарване на изискване на плащане на заплати по банков път, следва да отпаднат“, коментира той. 

Когато по сметка за основни операции се извършват операции по нареждане на титуляра, включително и теглене на суми в брой, за тях не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи, обезщетения по социално осигуряване, социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти, реши парламентът.   

Сметката за основни операции се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват горепосочените средства. Разпоредбата да не се плащат банкови такси не се прилага за теглене на суми чрез АТМ и ПОС терминал, различни от обслужващата банка, записаха в закона депутатите. Предвижда се разпоредбите да влязат в сила от 1 септември 2023 г. 

Министърът на финансите Асен Василев обясни, че базовата сметка позволява да се тегли без такса на банкомати на съответната банка, в която е картата, на чужд банкомат обаче ще има такси.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *