Отношенията между Русия и Китай „навлизат в нова ера“

1

К итайският министър на отбраната Ли Шанфу заяви, че страната му е готова да си сътрудничи с Русия в името на тесните стратегически отношения в сферата на отбраната, предаде Ройтерс, като се позова на китайски медии.

Ли, който се срещна в неделя в Москва с руския президент Владимир Путин, каза още, че Китай иска да засили всестранното си координиране и сътрудничество с Русия, съобщава китайската държавна телевизия.

Китай: Не предоставяме оръжия на Русия, няма да го правим и в бъдеще

„Китай е готов да си сътрудничи с Русия, за да допринесе за съхраняването на световната и регионалната сигурност и стабилност“, се казва в изявлението на китайския министър.

Връзките на Пекин с Москва са здрави, заяви китайският министър на отбраната Ли Шанфу по време на срещата с Путин, предаде Франс прес.

Китай разположи военни кораби до Тайван след срещата Цай-Маккарти

„Отношенията ни са много здрави, те са нещо повече от военно-политическите съюзи от времената на Студената войната“ и са „много стабилни“, изтъкна Ли, като поясни, че отношенията между Русия и Китай са „влезли в нова ера“.

„Това е първата ми визита в чужбина, откакто станах министър на отбраната. Избрах Русия, за да подчертая специалния характер и стратегическата важност на нашите двустранни отношения“, изтъкна Ли Шанфу.

Фон дер Лайен призова за нова стратегия към Китай

Освен това китайският министър предаде на Владимир Путин „сърдечните поздрави“ на китайския лидер Си Цзинпин, се казва в изявление на китайското министерство на отбраната.

Ли Шанфу каза още, че страната му е готова да си сътрудничи с Русия в името на тесните стратегически отношения в сферата на отбраната, предаде Ройтерс, като се позова на китайски медии.

Борел: ЕС не може да вярва на Китай, ако той не се стреми към мир в Украйна

На срещата си с Путин Ли подчерта, че Китай иска да засили всестранното си координиране и сътрудничество с Русия, съобщава китайската държавна телевизия.

„Китай е готов да си сътрудничи с Русия, за да допринесе за съхраняването на световната и регионалната сигурност и стабилност“, заяви китайският министър.

Източник: vesti.bg