Отново земетресение край Симитли

0

З еметресение от 3,2 по Рихтер е регистрирано край Симитли, съобщават от НИГГГ-БАН. 

Трусът е станал след 10:30 часа тази сутрин. Дълбочината му е 11 км. 

Сеизмолог: Трусовете край Симитли ще продължат още седмица или месец

Миналата седмица, след поредното земетресение край Симитли, с магнитуд 4 по Рихтер, сеизмолозите призоваваха за спокойствие. Те определиха трусовете в района като нормално явление.

„Между всички събития, които са с по-умерен магнитуд – между 3,9 до 4 по Рихтер, има и множество с по-малък – по 2 до 2.5. И най-вероятно те ще продължават още поне седмица, възможно е и до месец. Няма място за притеснение“, каза сеизмологът доцент Пламена Райкова пред NOVA.

Според нея трусовете не са нещо необичайно за този район.

Ново силно земетресение в района на Симитли

За 5 дни бяха регистрирани над 50 земетресения с магнитуд 2. Най-силното беше с магнитуд 4 и беше усетено в района на Симитли, Благоевград и до Гоце Делчев. 

„На територията на България това е най-сеизмичната зона. Там и в исторически план са наблюдавани силни заметресения. В началото на ХХ век именно там е било регистрирано най-силното заметресение за континентална Европа – с магнитуд 7.8. Такъв тип поредици от трусове, които са с близък магнитуд и са в много малка област, каквато е тази в последните дни, сме наблюдавали също така и през 2006, 2008 и 2009 година в този район“, обясни тогава сеизмологът.

Източник: vesti.bg