Откриха скелети на мъже, загинали при изригването на Везувий (СНИМКИ)

0

Д ва нови скелета бяха открити в руините на Помпей, древния римски град, унищожен от изригването на вулкана Везувий преди близо 2000 години, съобщи италианското министерство на културата от вторник, цитирано от световните осведомителни агенции.

Източник: БТА

Скелетите са били открити в сграда, известна като „Къщата на работещите художници“, и вероятно са на двама мъже, които са загинали при земетресението, съпътствало изригването, се казва в съобщението. Двата скелета, за които се смята, че са на мъже на възраст около 55 години, са намерени в приклекнала поза под стена, която се е срутила, преди районът да бъде покрит с вулканичен материал. По време на изригването през 79 г. от н.е. районът е бил в процес на реконструкция след земетресение няколко дни по-рано.

Източник: БТА

„През последните години разбрахме, че по време на изригването е имало силни, мощни съпътстващи сеизмични събития“, каза Габриел Цухтригел, директор на археологическия парк в Помпей. „Тези мъже са загинали не от задушаване с вулканична пепел, а от срутване, защото между техните натрошени кости бяха открити фрагменти от стени“, допълни археологът.

Източник: БТА

В град Помпей, който се намира на около 23 км югоизточно от Неапол, през тази епоха са живеели около 13 хиляди души. Според археолозите изригването е отнело живота на поне 15-20% от населението. „Мъртвият град“ е открит за първи път през 1592 г. През вековете Помпей се е превърнал в лаборатория за формирането на съвременната археология и продължаващите разкопки там не спират да изненадват. Археологическият комплекс остава един от най-посещаваните музеи в Италия.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *