Откриха бомби в Грузия, минали и през България

2

В зривни устройства и голямо количество взривни вещества, изпратени от Украйна за Русия, са били заловени в Грузия, съобщи „Нюз Джорджия”, като се позовава на грузинската служба за сигурност. Уточнява се, че взривните вещества и устройства са били изпратени от Одеса за Воронеж през Румъния, България и Турция. За случая съобщиха и от „Ройтерс”. Видеото е архивно.

Според грузинската служба за сигурност експлозивите, тежащи общо 14 килограма, са били представени като акумулатори за автомобили.

ФСБ: Компоненти за бомби са пренасяни през България, маскирани като печки

Товарът е влязъл от Турция в Грузия през ГКПП „Сарпи” на 19 януари, уточни ръководителят на грузинския контратерористичен център Бача Мгеладзе. Крайната цел на доставката е била във Воронеж.

Иззети са били три взривни устройства на руско-грузинската граница. Други три, доставени до адрес в Тбилиси, също са били конфискувани. Всяко от шестте устройства е било снабдено с електронен таймер и програмирано време за активиране.

И шестте устройства са били изготвени от специалист с висока подготовка и са имали за цел да поразят широк участък.

Грузинската служба за национална сигурност уточнява, че „организатор на процеса” е живеещият в Батуми украински гражданин Андрей Шарашидзе, който през 2020 г. се е кандидатирал за членство в местния парламент на Одеска област, като представител на партията „Слуга на народа”.

Версията на Русия за „българската следа“ в Крим издиша. Ето защо

Други потенциални обвиняеми по делото са седем грузински граждани, трима украинци и двама арменци. Само Шарашидзе е имал информация за взривните устройства и капсул-детонаторите, поставени в акумулаторите, според службата за сигурност.

„Предвид използването на територията на Грузия и широкото въвличане на грузински граждани в този процес” се е планирало Тбилиси да бъде обвинен „както за планирането, така и за реализацията на терористичните актове, чието осъществяване се е планирало в Грузия или зад граница”, смята грузинската служба. Тя не изключва организаторите да са имали намерение да устроят атентати и на територията на страната.

Не е ясно дали трите устройства, доставени в Тбилиси, е трябвало да бъдат изпратени в Русия, или да останат в Грузия, се подчертава в изявлението. По случая е заведено дело.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *