Отвлеченият кораб с българи на борда: Каква е ролята на Иран и какво целят хусите?

2

Б унтовниците хуси в Йемен разширяват нападенията си срещу Израел. Говорител на военизираната група обяви, че в неделя са отвлекли товарния кораб „Galaxy Leader“ в Червено море. В екипажа на кораба има българи, както и украинци, филипинци и мексиканци. Българите на борда са двама – капитанът и първият помощник-капитан, потвърди главният секретар на МВР Живко Коцев.

Източник: БГНЕС

Собственикът на кораба е израелският бизнесмен Абрахам „Рами“ Унгар, потвърдиха от фирмата за сигурност „Амбрей“. Корабът е плавал под японски флаг.

Израел обвини Иран. Техеран отрича.

Външната министърка на Япония Йоко Камикава съобщи, че Токио е в контакт с Израел и се опитва да посредничи. „Освен че се обръщаме директно към хусите, призоваваме и Саудитска Арабия, Оман, Иран и останалите заинтересовани държави да притиснат хусите, за да освободят кораба и екипажа му възможно най-скоро“, анализира Deutsche Welle

Източник: БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че товарният кораб е бил отвлечен от „с иранска помощ от йеменските хуси“. Шиитската военизирана група действително е подкрепяна от Техеран. По информация на агенция Франс прес говорителят на външното министерство на Иран е отхвърлил израелските обвинения. „Неведнъж сме обяснявали, че бунтовническите групи в региона представляват собствените си държави и вземат решения на база на интересите на своите държави“, категоричен е Насер Канани.

Намесата на хусите беше очаквана

Експерти от седмици очакват бунтовниците хуси да започнат да атакуват кораби, свързани с Израел и техните съюзници. От началото на войната в Газа, последвала терористичното нападение на Хамас от 7 октомври, Израел е прихванал редица ракети, насочени към южния град Ейлат.

Източник: БГНЕС

Имаше опасения, че хусите ще атакуват и потапят цивилни кораби, потвърждава Фабиан Хинц, военен експерт от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон. „Решили са ескалацията да е на по-ниско ниво“, казва той. „Това наподобява действията на Иран в Персийския залив, където кораби, които имат връзка с Израел, многократно са били атакувани“. След това тези кораби са използвани „за политически цели в различни конфликти“.

Източник: БГНЕС

Каква е ролята на Иран?

Фабиан предполага, че ролята на Иран в отвличането на „Galaxy Leader“ не е била значителна. Иранците са разположили товарния кораб „Behshad“ в региона и го използват за оперативна платформа, а вероятно и за шпионаж, и е „напълно възможно да са помогнали малко с разузнавателна информация“.

Според Хинц обаче отвличането е било дело на йеменските бунтовници. Вече има и информация, че хусите са използвали един от малкото си хеликоптери, за да нахлуят на кораба. Бунтовническата група разполага с „малък флот, който е специализиран в асиметрични действия – това не са големи военни кораби, а моторни лодки, които се ползват за поставяне на мини на кораби или изпращане на ракети“.

Какво целят хутите?

Йемен обаче не може да си позволи да отвори нов фронт в Червено море. Страната е във война от девет години, след като през 2014 година бунтовниците хуси овладяха властта в столицата Сана от легитимното правителство. През 2015 Саудитска Арабия започна да обстрелва хусите и войната се разрасна. Политическият пейзаж в Йемен е изключително фрагментиран, а инфраструктурата на страната е съсипана. Конфликтът, който до голяма степен се разглежда като прокси война между Саудитска Арабия и Иран, предизвика една от най-големите хуманитарни кризи в света, казват от ООН.

Източник: БГНЕС

„Хусите искат да убедят хората в Йемен, че трябва да подкрепят освобождението на Палестина“, обяснява Матю Хеджес, експерт по йеменските и близкоизточните въпроси. Военната милиция се опитва да „създаде несигурност и нестабилност“ и да „изпрати сигнал към целия регион“, че трябва да се дистанцират от онези държави, които се опитват да нормализират отношенията си с Израел – като Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ.

Ще последват ли още подобни нападения?

ОАЕ и Бахрейн нормализираха отношенията си с Израел през 2020 година с подписването на Авраамовите споразумения под егидата на САЩ. Ситуацията се подобряваше и между Израел и Саудитска Арабия, но за момента разговорите са замразени заради войната в Газа.

„Хусите оказват натиск на други военизирани групи в региона да се включат в панислямския наратив“, казва Хеджес. В рамките му нападенията на Израел срещу Газа се очаква да се възприемат като нападения срещу всички мюсюлмани, които от своя страна заедно трябва да атакуват Израел.

Фарея ал Муслими от лондонския мозъчен тръст „Чатъм Хаус“ е на същото мнение. „Червено море е най-новата, но очевидно най-важната фронтова линия по оста на съпротива в Близкия изток“, каза той пред ДВ. Вероятно ще последват и други нападения от бунтовниците в следващите седмици, включително и по кораби, които не са свързани с Израел, предупреждава експертът. „Никой не бива да подценява безскрупулността на хусите“.


По темата

Източник: vesti.bg