Остин: Без нашата подкрепа Путин ще успее

20

„Мога да ви гарантирам, че без нашата подкрепа Путин ще успее“, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин по време на изслушване в Сената.

То беше относно допълнителното финансиране на приоритетите в областта на националната сигурност, включително Украйна, за което са поискани 44,4 млрд. долара.

„Ако сега издърпаме килимчето изпод тях, Путин само ще стане по-силен и ще успее да направи това, което иска, като придобие суверенна територия на своя съсед“, каза Остин.

Днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини руския президент, че се опитва да използва войната между Израел и „Хамас“, за да намали подкрепата на Запада за Украйна.

„Путин горещо се опитва да се възползва от нападението на „Хамас“ срещу Израел с надеждата, че ще ни разсее… и че това ще доведе до изтегляне на ресурсите на Съединените щати от Украйна“, заяви Блинкен по време на изслушване в Сената относно допълнителното финансиране на националната сигурност.

Вашингтон е най-големият донор на военна помощ за Украйна, и като цяло втори след ЕС, като от нахлуването на Русия през февруари 2022 г. е отделил 43,9 млрд. долара за оръжия за украинците, които са помогнали на Киев да си върне завзетите от Москва територии.

Но опозицията от страна на водените от бившия президент Доналд Тръмп републиканци постави под съмнение бъдещата помощ за Украйна и правителството на САЩ трябва да разчита на предварително одобрена помощ при липса на ново финансиране от Конгреса.

Блинкен заяви, че спирането на американската помощ за Украйна може да насърчи други държави да последват примера.

„Свидетели сме на много значително споделяне на тежестта, което почти сигурно ще изчезне, ако ние се откажем“, поясни той: „Посланието, което би изпратило правителството до всяка една страна, е че Съединените щати напускат кораба, ами значи може и ние да го направим.“

Представители на САЩ са начело на усилията за международна подкрепа за Украйна, като бързо създадоха коалиция в подкрепа на Киев след нахлуването на Русия и координираха помощта от десетки държави.

Източник: vesti.bg