Оставиха в ареста обвинения за палеж на бус на МВР по време на протеста в София

5

С офийският градски съд остави за постоянно в ареста Стефан Шикеров. Той е обвинен за палежа на полицейски бус в деня на протеста пред Националния стадион. 

Според прокуратурата в папките с доказателства има снимки от палежа. Няколко полицейски служители също са дали показания в тази посока.

Държавното обвинение настоя, че има опасност младежът да извърши престъпление, ако е на свобода. До този извод прокуратурата стига на база характера на младежа. Макар и неосъждан, той представлява личност с висока степен на обществена опасност.

Защитата твърди, че Шикеров няма да се укрие, тъй като има семейство, а и скоро очаква дете.

Шикеров се оплака, че са го били полицаи и каза, че е несправедливо обвинен. Оплака се, че не е бил прегледан от лекар.

„Не съм хвърлил прашинка към този бус. Не знам как ме задържаха, каза той. В психиката ми ще остане това, което преживях в ареста. Бях притеснен за жена ми, исках успокоителни“, разказа Шикеров пред съда.

Съдът записа в мотивите си, че той няма да се укрие. Действията на Шикеров показват неспазване на обществения ред и морала.
Ако е на свобода, младежът може да извърши престъпление.

Пак според съда, младежът трябва да бъде прегледан – по повод твърденията му за полицейско насилие.

„Няма никакви категорични доказателства. Прокуратурата и съдът искат да се застраховат. Само един от петима полицаи твърди, че лично е видял Шикеров. Младежът казва, че случайно е попаднал на протеста. Минавал оттам, защото искал да купи подарък на жена си за рождения ѝ ден“, каза пред журналисти адвокатът му Димитър Пенев.

Междувременно районният съд в София остави в ареста 20-годишен мъж за извършени хулигански действия и повреждане на чужда собственост по време на протеста по повод футболния мач.

Емил Петрунов е обвинен, че на 16 ноември, около 19:35 ч., пред сградата на посолството на Турция е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Той е хвърлил камък, с който счупил задно ляво стъкло на полицейски микробус. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

Обвинен и за това, че е повредил чужда движима вещ, която е държавна собственост.

По темата

Източник: vesti.bg