Османи: Северна Македония е най-тормозената страна

1

Н ай-добрата гаранция за запазване на македонската идентичност е след влизането в НАТО страната да стане член на ЕС, посочва външният министър Буяр Османи в интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

В интервюто министърът на външните работи на Северна Македония говори за значението на европейската перспектива за страната му.

Османи: Конституционните промени бяха начина да излезем от спора с България

„Северна Македония е най-тормозената страна в процеса на разширяване на ЕС. Това предизвиква голямо разочарование. Но аз се гордея с ангажираността на политическия елит и на хората, които въпреки всичко се придържат към целта за присъединяване към ЕС. Съществува истинско убеждение, че няма алтернатива – в противен случай хората отдавна щяха да са напуснали този път. Дори хората, които не са запознати с геополитическата динамика, разбират много добре, че ЕС е въздухът, който трябва да дишаме в тази страна“, каза министърът.

На въпрос дали има гаранции, че България няма да предяви нови искания след евентуалното приемане на промените в конституцията, Османи каза, че никой не може да знае какво ще донесе следващият ден.

„За съжаление, често сме били разочаровани, а динамиката в българската политика е толкова несигурна, че не се знае какво ще ни донесе утрешният ден. Почти съм сигурен, че България ще продължи да формулира нови искания. Но за мен е важно какво е в дневния ред на ЕС, нищо друго. Постигнахме компромис с България, план за действие за малцинствата. Искаме да изместим темата от историческите интерпретации и проблемите на идентичността към правата на човека и малцинствата, защото това е, в което сме добри„, каза Османи.

Министърът смята, че социологическите проучвания, които показват, че голямото мнозинство от гражданите са против конституционните промени, са били изтълкувани погрешно.

„Гражданите отхвърлят вмъкването на идентичностно-политически конфликти в процеса на разширяване на ЕС, но няма такава опасност с предстоящите конституционни промени, напротив“, посочи Османи и добави, че те „ще укрепят и разширят мултиетническата демокрация“.

По думите му, той е наясно с опасността някои кръгове в България да се опитат да злоупотребят с положението на над 80 000 (според FAC) македонски граждани, които притежават български паспорти.

„Знам, че зад исканията за права на малцинствата стоят нечестни намерения. Но за мен по-голямата заплаха е, че докато нашите граждани не са част от ЕС, те ще бъдат принудени да кандидатстват за български паспорти по социални и икономически причини“, посочи Османи в интервюто за FAZ. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *