Османи: Да не свързваме отношенията между феновете с отношенията между държавите

1

Н ай-важното е да не се свързват отношенията между феновете с отношенията между държавите или някакви етнически групи или народи, защото това е отделен свят на феновете, и ако позволим толкова лесно да се правят взаимовръзки и преливания, само ще навредим на отношенията, заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, цитиран от МИА.

Денков за РС Македония: Агресията е напълно неприемлива

„Всички, които ще се опитат да поставят случилото се между феновете в контекста на отношенията между държавите, нямат добри намерения към тези отношения“, подчерта Османи от пресконференция днес, на която  отговори на журналистически въпрос относно събитията, свързани с мача между футболните клубове „Шкупи“ и „Левски“ в Скопие.

Коментирайки изявленията на някои български политици, че с тези инциденти Северна Македония се отдалечава от Европа, Османи заяви, че „това е жалко и некоректно“. Той повтори, че всеки, който се опитва да извлече политически анализи от напрежението между феновете, го прави злонамерено и не мисли доброто на отношенията между двете страни.

„Позицията на МВнР на Република България беше коректна и я оценявам като отношение на българската държава. Политическите партии, които се опитват да трупат политически точки на базата на напрежението между феновете, не мислят доброто нито на България, нито на Северна Македония, нито на отношенията между двете страни, още по-малко на базата на напрежението между феновете да оценяват европейската готовност на Северна Македония“, каза още Османи.

Той припомни, че МВнР на Северна Македония вече е осъдило инцидентите и е поискало от компетентните органи да предприемат всички мерки за установяване на извършителите и подвеждането им под отговорност.

Прокуратурата се самосезира за опит за убийство на българин в Скопие

Османи информира, че още преди мача е имало комуникация на правителствено ниво и мачът е бил квалифициран като високорисков, а полицията и министерството са взели всички мерки за недопускане на насилие между феновете.

„По-рано в Северна Македония често имаше такива инциденти от различни етноси и общности, винаги съм бил на мнение, че не могат чрез феновете да се правят изводи за отношенията между различните етноси (…). Това е един особен свят, в който феновете имат специални отношения и подобни събития между клубове, между фенове на каквито и да е групи, никога не трябва да се поставят в контекста на политическите отношения вътре в страната или между държавите“, изтъкна министърът.

Османи каза, че раненият фен е в добро здравословно състояние и поддържа връзка с посолството на Република България и добави, че здравни власти в Северна Македония се отнасят максимално професионално , оказвайки необходимите грижи.

Попитан във връзка с това, че вчера българска телевизия е излъчила песен, съдържаща език на омразата и обиди към Република Северна Македония, министър Османи съобщи, че веднага след като е получил видеоклипа, чрез създадения комуникационен канал за докладване на език на омразата той е докладвал на Министерството на външните работи в България.

„Винаги ще има недоброжелатели и от двете страни, най-важното е ние като институции да не позволяваме да се нарушават отношенията и да не им позволяваме да ни диктуват дневния ред“, каза още Османи.

Той добави, че има много стереотипи, много недоверие, но затова, подчерта той, ще трябва да има поне някой, който да мисли различно и да ги анализира, докладва, взема мерки, да се опитва да наложи градивен дневен ред в отношенията и да възстанови доверието между двете държави.

Източник: vesti.bg