Освободиха съпругата на наркобарона Ел Чапо от затвора

2

Ема Коронел, съпругата на задържания мексикански наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гусман, е освободена от затвора в САЩ.

Коронел се призна за виновна по обвинения в трафик на наркотици и беше осъдена на три години затвор през ноември 2021 г., но беше освободена предсрочно. Федералното бюро за затворите потвърди освобождаването ѝ.

Смята се, че 34-годишната жена е напуснала къща за временно настаняване в Калифорния, където е била преместена от федералния затвор през юни.

Съпругът ѝ излежава доживотна присъда в затвор от типа „супермакс“ в Орегон. Миналия месец той изпрати собственоръчно написано писмо с молба да бъде позволено на съпругата му и двете им дъщери да го посещават в затвора с максимална сигурност.

Защо Овидио Гусман е един от най-издирваните хора в Мексико

66-годишният Ел Чапо Гусман беше признат за виновен през 2019 г. за ръководенето на картела „Синалоа“. Според оценки на американските правоприлагащи органи базираната в Мексико транснационална престъпна организация е вкарала в САЩ повече от 1000 тона кокаин, марихуана, метамфетамини и хероин.

Наемните убийци на картела отвличали, измъчвали и убивали членове на конкурентни банди, за да укрепят властта си. Картелът „Синалоа“ също така подкупвал полицейски служители и високопоставени политици в Мексико и в Централна Америка, за да си затварят очите за пратките с наркотици или дори да го предупреждават за предстоящи набези.

Ема Коронел среща Гусман за първи път, когато е на 17 години и участва в местен конкурс за красота. Баща ѝ, Инес Коронел, е високопоставен член на картела „Синалоа“, който в момента излежава 10-годишна присъда в Мексико за контрабанда на наркотици.

САЩ предлагат огромна сума пари за информация за наркотрафиканти

Гусман ръководи картела от различни скривалища в Северно Мексико, след като през 2001 г. бяга от затвора в количка за пране.

Двамата официализират връзката си на церемония, когато Ема Коронел е на 18 години – въпреки че не е ясно дали бракът им някога е бил официално регистриран от мексиканските власти.

Коронел, която има двойно американско и мексиканско гражданство, заминава за Калифорния през 2011 г., за да роди дъщерите близначки на двойката, което означава, че децата имат американско гражданство.

През 2014 г. Гусман е арестуван след 13-годишно издирване и е изпратен в мексиканския затвор с максимална сигурност „Алтиплано“. Само за 17 месеца Гусман успява да избяга отново, този път с помощта на мотоциклет на релси, който води до близък склад. 

Арестуваха жената на Ел Чапо, в какво е обвинена

По време на съдебния процес прокурорите заявяват, че Коронел е изиграла ключова роля в бягството на съпруга си. Тя също така е обвинена, че е действала като пратеник на съпруга си както по време на бягството му, така и зад решетките, като е предавала заповеди на лейтенантите на картела и на синовете му с предишните му съпруги, които са известни като „Чапитос“ (Малките Чапо).

След бягството си в тунел през 2015 г. Гусман успява да избегне залавяне в продължение на шест месеца, преди мексиканските специални сили най-накрая да го заловят край Лос Мочис, в родния му щат Синалоа. Година по-късно той е екстрадиран в САЩ и изправен пред съда в Ню Йорк.

Коронел се явява ежедневно в съдебната зала в Бруклин. Безупречно облечена и перфектно поддържана, тя му се усмихваше и му махаше от публичната галерия.

Гусман превърна цял град в бойно поле, полицията се оттегли

Пред „Ню Йорк Таймс“ тя заявява, че не разпознава ужасяващите свидетелски показания, дадени за съпруга ѝ в съда, а го описва като „отличен баща, приятел, брат, син, партньор“.

Когато през февруари 2019 г. Гусман е признат за виновен, двойката си стискаше палци. Коронел остава на свобода още почти две години до ареста ѝ на летище Дълес, близо до Вашингтон, през февруари 2021 г. Прокурорите заявиха, че тя е била добре запозната с престъпната дейност на съпруга си и „е разбирала мащабите на наркотрафика на картела „Синалоа“.Тя се признава за виновна в трафик на наркотици и пране на пари.

При произнасянето на присъдата Коронел моли за снизхождение заради децата си. „Умолявам ви да не им позволявате да растат без присъствието на майка“, казва тя на съдията. Осъдена е на три години затвор, които впоследствие са намалени, което проправя пътя за днешното ѝ освобождаване.

Осъдиха „Ел Чапо”, той: Това е мъчение

Бъдещите ѝ планове не са ясни, но писмото на съпруга ѝ, в което той я моли да ѝ бъде разрешено да се вижда с него, предполага, че тя може да пътува до Орегон, за да го посещава. В писмото Гусман казва, че дъщерите на двойката, които сега са на 12 години, „учат в Мексико и могат да пътуват, за да посетят баща си, само по време на ваканциите, най-много два или три пъти годишно“.

Източник: vesti.bg