Орбан: Русия не може да спечели, но може да започне ядрена война

1

У нгарският министър-председател Виктор Орбан смята, че през последната година Европа е отслабнала, защото администрацията на американския президент Джо Байдън „защитава интересите си в Брюксел в ущърб на европейските интереси“. Според него последиците от санкциите на ЕС срещу Русия са започнали да отслабват европейската икономика, но не са засегнали САЩ, които са „богати на евтин газ“.

Орбан, цитиран от „Magyar Nemzet“, заяви, че по време на конфликта Европа е загубила своята независимост и нейната икономическа и военна сила е започнала да отслабва, защото „никой не се е погрижил“ да възстанови резервите на европейската армия.

Колко ядрени ракети има Русия и кой ги контролира

Виктор Орбан уточни, че унгарското правителство е обсъждало отношението на Унгария към украинския конфликт. В резултат на разговорите правителството е решило да се ръководи единствено от интересите на собствената си сигурност. „Няма да доставяме оръжие, няма да се присъединяваме към никаква военна коалиция“, обясни той.

Според Орбан в конфликта в Украйна „няма да има победители“. „Русия не може да спечели, защото целият западен свят подкрепя Украйна. Но Русия е ядрена сила, а една ядрена сила не може да бъде притискана в ъгъла, защото може да започне ядрена война“, заключи премиерът.

Унгария заема неутрална позиция по отношение на руско-украинския конфликт. Миналото лято тя блокира в продължение на няколко седмици приемането на ембарго върху руския петрол в Европейския съюз. Страната успя да осигури изключение за себе си и ще купува руски петрол до 2024 г. Външният министър на страната Петер Сиярто също така призова Запада да запази отворени каналите за комуникация с Русия. Той заяви, че санкциите срещу Русия „са се провалили, защото военните действия в Украйна продължават, а икономическото положение в Европа се влошава“. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *