Орбан отряза Украйна за преговори за членство в ЕС

27

У нгарският премиер Виктор Орбан заяви, че не подкрепя започването на преговори за бъдещото членство на Украйна в ЕС, като отново показа, че страната му може да се окаже сериозна пречка пред амбициите на Киев да се присъедини към блока, предаде „Асошиейтед прес“.

Очаква се в средата на декември лидерите на ЕС да решат дали Украйна да бъде официално поканена да започне преговори за присъединяване към 27-членния съюз. Унгария се разглежда като потенциална пречка за това, защото за приемането на нова държава в блока е необходимо единодушно съгласие на всички държави членки, което дава на Орбан право на вето.

В сряда изпълнителният орган на ЕС препоръча на Украйна да бъде разрешено да започне преговори за членство, след като отстрани някои проблеми. Но в интервю за държавното радио днес Орбан заяви, че изпадналата в затруднение страна не е близо до членство в най-големия търговски блок в света.

Големият залог на Путин може да му спечели войната

„Украйна по никакъв начин не е готова да преговаря за амбициите си да се присъедини към Европейския съюз“, каза Орбан: „Ясната унгарска позиция е, че преговорите не трябва да започват.“

Правителството на Орбан отказва да доставя оръжия на Украйна, за да се отбранява от Русия и заплашва да наложи вето на пакетите от финансова помощ на ЕС за Киев. То също така обвинява Украйна, че нарушава правата на етническото унгарско малцинство в Западна Украйна, като ограничава използването на унгарския език в училищата, припомня АП.

Будапеща освен това е в конфликт с Брюксел заради обвинения в нарушения на стандартите за върховенството на закона и спазването на човешките права. Те доведоха до задържането на милиарди евро фондове на ЕС.

Орбан: Стратегията на ЕС за Украйна се провали

Но в препоръките си от сряда ЕК похвали Украйна и заяви, че правителството ѝ „е показало забележително равнище на сила на институциите, решимост и способност да функционира“. Преговорите обаче трябва да започнат само след решаването на опасенията по отношение на корупцията, лобистките групи и ограниченията, които може да попречат на национални малцинства да учат на собствения си език.

Източник: vesti.bg