Орбан: ЕС първо трябва да направи това с Украйна

10

Е вропейският съюз първо трябва да подпише споразумение за стратегическо партньорство с Украйна, вместо да започва с нея преговори за присъединяване, заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от „Ройтерс“.

„Това (споразумение – бел. ред.) може да е със срок от 5-10 години, нека първо се сближим, тъй като разстоянието помежду ни сега е твърде голямо. Нека си дадем време да работим заедно и да повдигаме въпроса с членството, след като видим, че можем да работим заедно“, изтъкна Орбан в ефира на Унгарското радио.

Фицо: Войната в Украйна може да продължи до 2030 г.

С днешното си изявление унгарският лидер дава сигнал за възможен компромис преди ключова среща на европейските лидери, посветена на бъдещето на отношенията на ЕС с Украйна.

Планира се лидерите на 27-те страни от ЕС да се срещнат в средата на този месец, за да решат дали да приемат препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване с Украйна веднага щом Киев изпълни последните условия за даване на старт на присъединителния процес.

Орбан отряза Украйна за преговори за членство в ЕС

Подобно решение в ЕС се взима с единодушие на членуващите в блока страни. Виктор Орбан неведнъж заяви, че Унгария няма да подкрепи предложението на Европейската комисия в сегашната му форма.

Унгарският премиер подчерта днес, че няколко въпроса ще трябва да бъдат изяснени, преди да започнат преговорите за присъединяване с Украйна.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg