Оптимизъм в сглобката за промените в Конституцията – вижте по кои въпроси е постигнат консенсус

Има консенсус по въпроса, че трябва да отпадне втория мандат за главния прокурор и двамата председатели на ВКС и ВАС в промените на основния закон. Това обявиха от ПП-ДБ.

Комисията по конституционни въпроси ще заседава извънредно през почивните дни, за да обсъди всички предложения за промени в основния закон и да се гласуват в зала преди коледните празници.

ГЕРБ-СДС очакват при обсъждането на промените текст по текст в Конституцията да се постигне консенсус.

„Въпреки всички заклинания колко е важно да се промени Конституцията, ние влязохме без готови текстове или текстовете, които бяха подготвени, бяха положени на много сериозна критика. Затова сега се намираме в ситуация за 7 дни ние да трябва да намираме оптималните редакции“, коментира Радомир Чолаков – председател на комисията по конституционни въпроси, ПГ на ГЕРБ-СДС.

По някои спорни текстове вече има съгласие.

„Стигнахме до консенсус и по въпроса, че трябва да отпадне вторият мандат за главния прокурор, за двамата председатели на ВКС и ВАС. Работим по създаване на някакъв съвместен формат на взаимодействие между ВСС и ВПС“, каза Никола Минчев- зам.-председател на НС, ПГ на ПП-ДБ.

От ляво отново критикуваха промените.

„Естествено, в съдебната част поне се вижда, че искат овладяване на прокуратурата, политически назначения в прокуратурата, за да се овладее прокуратурата през квотата във ВСС. Двойното гражданство, знаете, че е абсолютен отказ от национален суверенитет“, каза Корнелия Нинова – председател на БСП.

БСП организираха среща с експерти и депутати от Великото народно събрание, участвали в приемането на Конституцията през 1991г.

„Народното събрание има рейтинг 8 % и естествено се поставя въпроса за неговата легитимност още повече, когато става въпрос за основния закон“, смята Тодор Предов – адвокат в Софийска адвокатска колегия.

„Мотивите на вносителите на тези конституционни промени да се съобразим с тези ключови стандарти за независимост на съда, за отчетност и отговорност на прокуратурата“, обясни правосъдният министър Атанас Славов.

Проф. Пламен Киров посочи първият спор, който може да бъде поставен пред Конституционния съд.

„Дали настоящият парламент е компетентен да извърши тези промени? В хода на конституционната промяна инициираха вече процедура за попълване състава на Конституционния съд, така че както се казва – НЕпартньорите, от НЕкоалицията са взели всички мерки, така че конституционната процедура да бъде извървяна и тя ще бъде извървяна“, заяви Киров в „Денят започва“.

Междувременно, първо на комисия, а после и в зала депутатите приеха правила за избор на съдии в Конституционния съд.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *