Опасно време през почивните дни

Минималните температури ще са между 1° и 6°, в София – около 1°, по Черноморието – от 6° до 9°, а максималните – от 3° до 8°, в София – около 3°, по Черноморието – от 10° до 13°.

Ще бъде много ветровито със силен и бурен северозападен вятър, който през нощта в Североизточна България ще се усилва до ураганен.

Преди обяд валежи ще има в Южна и Източна България, предимно от дъжд, по високите полета – от дъжд и сняг. След обяд сняг ще завали и в Североизточна България, а през нощта – и в югоизточните райони. Със застудяването в нощните часове за кратко там ще се образува тънка снежна покривка.

По Черноморието ще преобладава облачно време с валежи от дъжд, значителни по южното крайбрежие. Ще е ветровито със силен и бурен вятър, който през нощта по северното Черноморие ще се усилва до ураганен. Максималните температури ще са от 11° до 13°. Температурата на морската вода е от 10° по северното крайбрежие до 15° по южното. Вълнението на морето ще бъде 3 – 4 бала, през нощта по северното крайбрежие – до около 5 – 6 бала.

В планините ще преобладава облачно време с валежи главно от сняг. В масивите от Западна България и по Старопланинското било ще се образува снежна покривка. Ще духа силен и бурен север-северозападен вятър и ще има условия за виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 м ще е около минус 2°, на 2000 м – около минус 8°.

В неделя сутринта вятърът все още ще е силен и бурен, по Черноморието – ураганен. В Източна България ще бъде облачно с валежи от дъжд и сняг, а над Западна облачността ще се разкъсва и ще намалява. През деня вятърът постепенно ще отслабва, валежите ще спрат, а облачността и над източните райони ще се разкъсва. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, а максималните – между 5° и 10°.

В понеделник ще има променлива облачност, в много райони намаляща до предимно слънчево. Ще духа умерен северозападен вятър. Температурите ще се повишат, сутрешните – слабо, а дневните с 5 – 6 градуса.

Във вторник ще се затопли още, но облачността ще се увеличи и от запад ще започнат валежи от дъжд.

В сряда ще вали на много места в страната, а температурите ще се понижат.

Източник: bntnews.bg