Опасност във вечния лед: Факторът X, за който знаем твърде малко

0

У чените са все по-загрижени, че вирусите, събудени след десетки хиляди години, пазени досега във вечно замръзналата земя, може да са знак за по-лоши неща, които ни предстоят, за това предупреждава Пандора Девън пред Newsweek.

Има фактор X, за който наистина не знаем много“, каза пред Девън, специалист по инфекциозни болести от университета Umeå Birgitta Evengård.

Колкото и спекулативни да са такива бъдещи заплахи, това, което изследователите са открили през последните години, изисква сериозно обмисляне на подобряването на наблюдението и изследването на потенциални странични ефекти в Арктика.

Благодарение на начина на действие на инфекциозните болести, повечето епидемии вероятно ще дойдат от нов източник, като например популация от диви животни. Проучванията показват, че огнищата на зоонозни заболявания се увеличават, както по брой, така и по разнообразие, като се очаква смъртните случаи да продължат да нарастват средно с близо 10 процента всяка година.

Статистика като тази дори не взема под внимание пикове, причинени от катастрофални събития като COVID-19, които също се очаква да се случват с по-голяма честота, тъй като климатът се променя и хората навлизат в по-голямо разнообразие от животински местообитания.

Докато в историята има примери за болестите, които се разпространяват от един гостоприемник на друг през космоса, възможността патогенът да направи огромен скок във времето е нова територия за изследователите.

И все пак има солидни причини да се подозира, че е възможно и дори вероятно.

През 2016 г. е станало ясно, че антраксът е отговорен за смъртта на повече от 2000 северни елена и един човек в слабо населената Ямало-Ненецка област в северозападен Сибир. Смята се, че произходът на това конкретно огнище е заразен животински труп, който бил дълго замразен в сибирския лед.

Бактерията, отговорна за болестта, Bacillus anthracis, може да изпадне в нещо като зимен сън под формата на спора, като друг вид от същия род бил съживен в лабораторията след десетки милиони години на съхранение в пчела, хваната в кехлибар.

Вирусите могат да имат подобна възможност да заспиват за векове. Само миналата година изследователи съобщили за съживяването на 50 000-годишен вирус амеба, открит в замръзнала утайка на руско езеро.

Трудно е да се каже какво може да се разбере от тези лабораторни изследвания по отношение на шансовете за вирусните инфекции в реалния свят. Докато вирусите изискват правилната „машина“, за да се захванат за клетките гостоприемници и да се репликират вътре, няма ясно правило за еволюционната връзка между два потенциални гостоприемника, което затруднява прогнозирането на това колко податливи можем да бъдем към даден патоген.

От друга страна, скоростта и интензитетът на контакт с вируса могат да имат голямо значение за това дали той в крайна сметка е развил средство за заразяване на нов гостоприемник. Ако бъдат изхвърлени достатъчно микроби в споделена екосистема за кратък период от време, има шанс поне един да намери нов гостоприемник, който да зарази.

Изследователи от университета в Отава използвали секвениране на ДНК и РНК, за да създадат картина на видовете вируси, открити в почвата и водата на езерото Хейзън, най-голямото сладководно езеро в горната част на Арктика. Тяхното проучване, публикувано през 2022 г., предполага, че замръзналият север може да се превърне в „плодородна почва за възникващи пандемии“, тъй като ледът продължава да се топи.

Въпреки че завръщането на едра шарка, следващият коронавирус или някакъв напълно нов вид вирус, известен само на нашите далечни предци, са ужасяващи възможности, шансовете да се появи патоген, който да повлияе на критични части от хранителната мрежа, също не могат да бъдат отхвърлени.

Дори да знаем какво правим, почти сигурно има неизвестни фактори, съдържащи се в отдавна замръзналия лед, които могат да ни изненадат.

Посланието на Евенгард до Девън си струва да се повтори. „Има много неща, които не знаем, и това, което много малко хора са разглеждали, е вечната замръзналост.

По темата

Източник: vesti.bg