ООН: Системата за помощи в Газа е обречена на провал

2

Н астоящата система за предоставяне на помощи за ивицата Газа през граничния пункт „Рафах“ е „обречена на провал“, предупреди ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци Филип Лазарини, цитиран от Франс прес. Той осъди „колективното наказание“, наложено според него от Израел.

„Нека го кажем ясно: шепата конвои, допускани през „Рафах“, са нищо в сравнение с нуждите на повече от 2 милиона души, попаднали в капана на Газа“, заяви Лазарини. Той призова за „незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, което се е превърнало във въпрос на живот и смърт за милиони хора“.

„Хамас“: Израел разруши 47 джамии и 7 църкви

„Съществуващата система за допускане на помощи в Газа е обречена на провал, освен ако няма политическа воля да се гарантира, че потокът от помощи е значителен, съизмерим с безпрецедентните хуманитарни нужди“, допълни той пред Съвета за сигурност.

Вчера през Рафах в ивицата Газа влязоха 33 камиона с вода, храна и медицински консумативи – най-големият обем помощ от 21 октомври, когато този пропускателен пункт с Египет беше отворен след обсадата, наложена на палестинския анклав в отговор на безпрецедентната атака на палестинското ислямистко движение „Хамас“ на 7 октомври. Преди тази дата в ивицата Газа влизаха около 500 камиона всеки ден.

Лазарини определи като шокиращи както „ужасяващите“ атаки на „Хамас“, така и израелските удари по Газа. „Сегашната обсада на Газа е колективно наказание“, добави Лазарини.

„Хората в Газа чувстват, че не са третирани като останалите мирни граждани. Повечето от тях се чувстват хванати в капана на война, с която нямат нищо общо. Цялото население е дехуманизирано, подчерта той.

Израелската армия атакува Ливан с изтребители

„Казвал съм много пъти и ще го кажа отново: в Газа няма безопасно място“, заяви Лазарини.

Той отбеляза, че близо 70% от убитите, за които се съобщава, са деца и жени. Близо 3200 деца са били убити в Газа за три седмици, каза ръководителят на UNRWA, позовавайки се на данни на здравното министерство на Газа. Този брой надхвърля броя на децата, убити годишно в конфликтните зони по света от 2019 г. насам, твърди Лазарини.

В Газа лекарите „оперират на земята“ и извършват цезарово сечение или „ампутации на деца без упойка“ поради липсата на лекарства, заяви в понеделник организацията „Лекарите на света“, която се опасява от евентуално „експоненциално“ нарастване на детската смъртност в ивицата. Палестинският анклав „е изправен пред критична ситуация в краткосрочен план“, заяви пред медиите Жан-Франсоа Корти, вицепрезидент на неправителствената организация.

Палестинският представител в ООН: Газа сега е ад на Земята

Организацията, която има около двадесет служители на място, осъжда „неописуемите жестокости“, извършени от „Хамас“ на 7 октомври. Обаче „трябва да осъдим и факта, че днес хората гладуват и са бомбардирани без изгледи да напуснат една територия от 300 кв. км“, заяви Корти. „От затвор на открито вървим към масов гроб на открито. Хиляди мирни граждани и стотици хуманитарни работници, които нямат нищо общо с терористите, умират под бомбите, твърди той.

Без електричество и с генератори, които „практически не работят“ поради липса на гориво, операциите често се провеждат „на светлината на факли“, добави той. Заради липсата на питейна вода „хората пият морска вода“, което води до диарии и дехидратация, предупреди Корти, според който през следващите дни може да се очаква „експоненциално нарастване на смъртността“ сред децата в Газа, както заради бомбардировките, така и заради основните заболявания, които вече няма да можем да бъдат лекувани.

Белият дом смята, че е възможно „през следващите няколко дни“ в ивицата Газа да постъпват „по 100 камиона на ден“ с хуманитарна помощ. Това заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към американското президентство, цитиран от Франс прес.

„Това е първата цел“, подчерта Кърби, след като в неделя президентът Джо Байдън призова за „значително и незабавно“ увеличаване на потока от помощи към обсадената палестинска територия, подложена на обстрел от Израел, който е във война с управляващото я ислямистко движение „Хамас“.

Израелска военнослужеща бе освободена в Газа

„Само една инсталация за обезсоляване на вода работи с едва 5% капацитет, а всичките шест инсталации за преработка на отпадъците в Газа вече не работят поради липса на гориво или електроенергия“, подчерта тя, като призова Съвета за сигурност незабавно да приеме резолюция, с която да напомни на страните за техните задължения съгласно международното право, включително прекратяване на огъня и безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ.

Разруха и болка: Войната между „Хамас“ и Израел

По темата

Източник: vesti.bg