ООН: Конфликтът в Судан може да погълне целия регион

6

Г енералният секретар на ООН предупреди, че насилието между враждуващите страни в Судан „може да обхване целия регион и извън него“, предаде БГНЕС.

Антониу Гутериш отправи посланието си на заседание на Съвета за сигурност на ООН, председателствано от руския външен министър Сергей Лавров.

На заседанието, посветено на многостранните отношения, Гутериш заяви, че ситуацията в Судан „продължава да се влошава“.

Заради кризата в Судан: САЩ разполагат екип за бързо реагиране

Най-малко 427 души са убити и почти 4000 са ранени в десетдневните сражения между силите, лоялни на двама съперничещи си генерали.

„Насилието трябва да спре. То рискува да доведе до катастрофален пожар в Судан, който може да обхване целия регион и отвъд него“, заяви той.

Гутериш добави, че е „в постоянен контакт със страните в конфликта и ги призова да намалят напрежението и да се върнат на масата за преговори“.

„Всички ние трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да измъкнем Судан от ръба на пропастта“, каза той и повтори призива си за прекратяване на огъня.

МВнР: Предприети са всички мерки за безопасната евакуация на българите в Судан

Коментарите му дойдоха, след като ООН заяви, че ръководителят на мисията ѝ Фолкер Пертес ще остане в Судан въпреки масовата евакуация на чужденците от страната.

„Нека бъда ясен: ООН не напуска Судан“, заяви Гутериш, като добави, че световната организация „преконфигурира присъствието си в Судан, за да може да продължи да подкрепя суданския народ“.

„Нашият ангажимент е към суданския народ, в подкрепа на желанията му за мирно и сигурно бъдеще. Ние сме с тях в този ужасен момент“, каза той.

Според неназован дипломат Великобритания е поискала извънредно заседание на Съвета за сигурност относно Судан, което се очаква да се проведе утре.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *